Besøk på NVIM

I forrige uke var vi i Tyssedal. Deler av Museumsordningen tok turen for å besøke et av samarbeidsmuseene våre. For egen del tok jeg meg endelig tid til å se på arkivet ved Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (NVIM).

Brita Jordal viste meg rundt i arkivene, som fins både i Tysso I (kraftverket) og på museet. Arkivene er mange og omfangsrike. Gledelig nok er de fleste arkivene ordnet på NVIM, selv om noen svære arkivjobber gjenstår. Som vanlig i arkivbransjen kan det være vanskelig å finne tid og penger til arkivarbeid. Arkivarbeid er nemlig et tidskrevende jobb. Er det bare vi arkivarer som vet det? Man kan jo lure, siden det ofte er et nedprioritert arbeidsfelt.

I tillegg til å se samlingene (bl.a. et deponert arkiv etter AS Tyssefaldene) ble jeg orientert av Brita og Siri Jordal om planene om etablering av Senter for Industriarkiv i Odda. Gudmund Valderhaug har vært engasjert av kommunen for å lage en utredning i saken. Utredningen er nå på høring. Det har vært arbeidsseminar i saken der bl.a. Bergen byarkiv, Riksarkivet og ABM-utvikling deltok. Opplegget er interessant og nokså annerledes her til lands der noe tilsvarende ikke fins. Hensikten er å tilby oppbevaring av industriarkiver, men på sikt også utvikle en arkivkompetanse for å kunne tilby industrien faglige tjenester innen arkivfeltet. Norge trenger den her typen industriarkiv, ellers vil mange industriarkiver gå tapt og dermed en del av historien. Spørsmålet er: blir det i Odda?

Under besøket var jeg heldig og fikk en grundig gjennomgang av Vasskrafta.no. Det er et internettprosjekt som skal formidle kunnskaper om vannkraft i Norge. Nettstedet vil kunne utvikles og bygges ut i alle retninger. Potensialet er enormt! Jeg skjønner at man må være nøktern og begrense seg slik at prosjektet holder tidsrammene. Men tenk så bra det kan bli! For meg var det en stor bonus å få se at det er utformet en tidslinje over kraftverk. Kan det bli bedre?! Takk Dag-Endre! Gjør mer ut av den idéen!

Fotograf: Kari Ansnes, NVE


Reklamer

2 kommentarer om “Besøk på NVIM

 1. Takk for besøket. Det var hyggelig med å være guide for Tove i utstillingene. Alltid kjekt å prate fag og få tilbakemelding på det vi gjør.

  Her er forresten min museumspedagogblogg:
  http://inghaug.wordpress.com/

  Den er foreløpig en del av et kurs, men jeg håper at den skal fortsette å leve av seg selv etterpå.

  Ingrid Haugrønning

  1. Hei og takk selv! Hva syns du om bloggen vår? Den er i en tidlig fase enda. Hva er det for et blogg-kurs du går på? Tror du at det fins i Olso-regionen også?

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s