flommer.no – nå lansert!

Regulert flom ved Jensvoll Fotograf: Ukjent

www.flommer.no er en internettutstilling om noen av Norges elver. Utstillingen har fokus på flom, natur og kultur i norske vassdrag. Utstillingen er beregnet for skoleelever fra 5. – 7. trinn. Nettestedet ble 18. februar åpnet på høgskolen i Hedmark.  Nettutstillingen er et samarbeid mellom Norsk Skogmuseum og Norges vassdrags- og energidirektorat.

Kartet på forsiden viser vei til vassdragene i utstillingen (høyre kolonne). For hvert vassdrag er det stoff å hente på tema flom, historie og natur. I tillegg er det en artikkelsamling under ”Vil du vite mer?” og ulike oppgaver. På forsiden finner du også animasjoner som gir innblikk i vannmengder, vannstand og lengde på elver.

Innholdet presenteres gjennom lyd, bilder og tekst. Det er laget bildeserier med og uten tale, filmsnutter, animasjoner, oppgaver og artikler.

Biri Fotograf: Henrik Svedahl, NVE

Hva er flom ?

Vi snakker gjerne om flom når det oppstår oversvømmelse langs en elv, en bekk eller rundt en innsjø. Noen snakker også om flom når det er springflo i havet.

Hydrologene som arbeider med vann og vannmengder snakker om flom når vannføringen eller vannstanden oppnår en viss størrelse.

Langs elver og innsjøer rundt omkring i landet vårt finnes det målestasjoner som måler vannføring og vannstand. Det er disse opplysningene hydrologene bruker for å si om vi har flom eller ikke.

Flom – et naturlig fenomen

Flom er en naturlig del av vassdragenes liv. Norge har et variert landskap, og flommene opptrer derfor forskjellig ut i fra hvor vi er i landet.

  • Langs store deler av kysten er klimaet mildt. Her kommer de største flommene om høsten og vinteren på grunn av mye regn, ofte sammen med snøsmelting.
  • I innlandet er vinteren lang og kald. Nedbøren blir liggende som snø fram til våren. Hvert år blir det flom når snøen smelter. Kommer det regn samtidig kan flommen bli ekstra stor.
  • Flere steder i Norge er det isbreer. I breelver er det som regel regn og smelting fra breen sent på sommeren som gir de største flommene.

Sommer og høst kan kortvarig og kraftig regn skape store og raske flommer i mindre elver. Ved langvarig regn kan det bli flom også i større elver.

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s