Landskonferanse i foto 2010

Den 26. – 27. april deltok jeg på årets Landkonferanse i foto,  i år forlagt til Lillehammer. Som vanlig var det mye å se og lære. Programmet innholdt alt fra diskusjoner om emneord til kvinner på prærien!

For egen del syns jeg innleggene om emneordstandarder for fotografier var spennende.  Det er helt utrolig at man fortsatt, etter mange decennier, enda ikke har kommet til noen løsning. Ikke en fellesløsning i hver fall! Mange institusjoner bruker egne emneordlister som da er utformet for å passe den enkelte institusjonens fagområde. Et eksempel er Riksantikvaren som bruker ”Ordnøkkelen”. Marlene Eriksson, fra Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm, fortalte om KBs arbeid med emneordlister. De har valgt å ta utgangspunkt i den tesaurus som Library of Congress har utarbeidet. Eriksson kunne fortelle at det slettes ikke er en enkel jobb å oversette en slik tesaurus. Resultatet ligger nå tilgjengelig på KB sine hjemmesider:  Katalogisatörens verktyglåda.  Og som Ingrid Nilsson, sjef for Preuss fotomuseum, sa: hvorfor kan ikke vi i Norge bare ”kopiere og oversette” KBs resultat?! Ja, tenk så lettvint det hadde vært!

Jens Gold, teknisk konservator på Preuss museum,  gav oss gode tips om håndtering av acetat- og nitratfilm. Kjøp en fryser og legg materialet der og du forlenger materialets levetid! Selvfølgelig er det en del regler en må følge hvis man skal fryse ned fotografisk materiale, men det er interessant at det faktisk lar seg gjøre på en så enkel og billig måte.

Som ”fotografisk påfyll” stilte professor i kunsthistorie Sigrid Lien. Med utgangspunkt i sort/hvite fotografier fortalte hun oss om en kvinnelig fotograf ute amerikanske prærien. Kvinnen emigrerte fra Norge og bodde noen år helt alene ute på prærien. Historien ble krydret av en kjærlighetshistorie i begynnelsen av 1900-tallet som ikke var helt ukomplisert.

Foredragen fra konferansen kan du se og høre her.

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s