Vasdragsvæsenet anno 1907

Vasdragsvæsenet anno 1907

NVE har en lang historie. Allerede i 1804 ble Kanaldireksjonen, NVEs første forløper, etablert i København.

I 1847 ble det opprettet et eget Kanalvesen med en Kanaldirektør.  Som navnet tilsier var det kanaler som var det hovedsaklige arbeidsområdet.

Eksakt 50 år senere var tiden moden for å skifte navn på etaten. Det nye navnet ble Vassdragsvesenet. Navnet beskrev virksomheten mye bedre enn det gamle. Kanalene hadde fått alt mindre fokus og nye arbeidsfelt meldte seg, for eksempel utnyttelsen av vannkraften. Etatens direktør ble nå kalt for Vassdragsdirektør og 1907 var det Ingvar Kristiansen som ledet Vassdragsvesenet. Han hadde tidligere vært leder for den hydrologiske virksomheten ved Kanalvesenet.

I 1921 ble det dannet en helt ny etat med en generaldirektør og tre direktorater: Vassdrags- og fløtningsdirektoratet, Elektrisitetsdirektoratet og Fossedirektoratet. Den nye etatan fikk navnet Norges vassdrags- og energidirektorat: NVE!

Vil du lese en god og kortfattet sammenfatning av NVEs histore? Da anbefaler vi  «Vannveier og kraftlinjer. En innføring i NVEs historie» av Gunnleiv Hadland  (2003).

Reklamer

En kommentar om “Vasdragsvæsenet anno 1907

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s