Månedens bilde – August

Svanfoss sluse

Når Svanfoss sluse ble bygget tok en fotograf veien innom for å forevige fremdriften. Vi vet ikke hvem fotografen var, men resultatet ser vi her! Bildet er sannsynligvis fra 1909, året før slusen ble åpnet. Vi ser arbeiderne oppstilt til fotografering. Det er enkelt å se hvem som er ”sjefen”. Han står i midten med hvit skjorte, vest og jakke. Slusen gir adkomst mellom Mjøsa og Vormas nedre deler, samt Glomma mellom Rånåsfoss og Funnefoss.

NVE har noen eldre bilder av denne typen. Med tanke på att de er ca 100 år gamle har de holdt seg ganske godt. De har lenge vært godt emballert i syrefrie esker og vil derfor kunne være til glede for mange interesserte en god stund til.

Bildet er hentet fra: Kanalvesenets/Vassdragsvesenets arkiv, serie Uad-1. Bildet er digitalt retusjert og beskåret.

Om museumsordningen

NVEs museumsordning ble etablert 1. januar 2003. Med dette har OED og NVE tatt et viktig skritt for å ivareta sitt sektoransvar for sikring, bevaring og formidling av norsk vassdrags- og energihistorie. Museumsordningen skal sikre en faglig, organisatorisk og økonomisk plattform slik at NVE kan utøve sin kulturforvalterrolle på en tilfredsstillende måte. Oppgavene dekker et bredt spekter, fra kulturminnene langs vannstrengen via forvaltningshistorien med arkivalia, biografiske beretninger og fotomateriale til moderne, internettbaserte formidlings- og undervisningsopplegg. Museumsordningen er en ny og utradisjonell form for museum. I stedet for å skape ett formidlingssted for sektorens kulturhistorie, er arbeidet organisert som et nettverk basert på utvalgte museer som sammen dekker alle de aktuelle temaene.

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s