KULTURMINNEDAGEN 12. SEPTEMBER

Gruvemiljø fra 1600-tallet med UNESCO-status utvides i omfang.

Røros bergstad inklusive circumferensen ble i juli 2010 innskrevet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Denne status deler Røros med 704 andre på verdensbasis og 5 andre i Norge. Siden 1980 har Røros bergstad hatt UNESCO verdensarv-status, men er altså nå utvidet til å gjelde også omlandet, kalt circumferensen. Cirkumferens innebærer det område der innehaveren av et bergverksprivilegium har enerett til å skjerpe og rett til å kreve tømmer og trekull m.m. levert av bøndene til en «billig» pris. Arealmessig er dette et omland med radius på ca 45 km kring Røros by.

tømmerkistedam
Tømmerkistedam ved Hittersjøen, restaurert i 1993. Foto: NVE

Innenfor dette område ligger mange gamle fysiske spor etter utnyttelse av vassdrag, og senere tids elektrifisering. Vassdrag ble oppdemt og regulert for å sikre driften av blåsebelgene til smelteovnene, og sinnrike innretninger for pumping av vann og frakt av malm ble etablert i og ved gruvene. Tidlig på 1890-tallet ble elektrifiseringen av gruvedriften aktualisert, og utbygging ved Kuråsfossen i Glomma ble vedtatt i 1894.

Den gamle kraftstasjonen Kuråsfossen I
Taket av Kuråsfossen II sees bak stasjon I. Scannet fra Arne Solum (red.) 1954. Norske kraftverker. s. 73. Gjengitt med tillatelse fra utgiver og rettighetshaver Teknisk Ukeblad.
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM
MELLOMROM

Innenfor Circumferensen ligger blant annet et av Norges eldste vannkraftverk – Kuråsfossen I satt i drift i 1896. Kraftledningen fra Kuråsfossen I var Norges første høyspentoverføring, med en samlet lengde på 24 km. NVEs Museumsordning vil arbeide for å fremme ivaretakelsen og formidlingen av kulturminnene relatert til vassdrag og energi omkring Røros bergstad.

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s