Slipp brukerene til?

Temaet for årets ABM-konferanse var ABM-institusjonenes samfunnsrolle. Det ble satt fokus på brukerne, de som til syvende og sist skal ha glede av det vi i ABM-sektoren tar vare på og etter hvert formidler. Tanken er å ikke bare møte brukernes behov men også å slippe dem til. Dette er fortsatt skumle greier for mange i ABM-sektoren!

Men brukerne og publikum kan faktisk bidra med en hel del. Når samlinger blir tilgjengelige, for eksempel digitalt, øker tilgjengeligheten og flere brukere vil ha muligheter til å komplettere med informasjon rundt ett bilde eller en gjenstand. Gode eksempler på dette er jo sosiale medier som nettopp bygger på kommunikasjon. Andre løsninger er den Digitalt museum praktiserer, der du som bruker har muligheter for å legge igjen synspunkter og kommentarer.

Selvfølgelig kan ikke alt slippes ut til brukerne. Der fikk vi et konkret eksempel fra arbeidet med STASI-arkivene. Visste du at de har ordnet ca 400 søppelsekker med makulerte dokumenter i små biter? Bitene er satt sammen manuelt av arkivarer. Alle skjønner jo at dette er minst sagt en tidskrevende jobb! Man har derfor utviklet et dataprogram som grovt kan rekonstruere dokumentene. Arkivarene skal deretter forsøke å sette inn dokumentene i et sammenheng og på den måten blir arkivmaterialet tilgjengelig for dem som har lov til å se det. Alt er likt et gigantisk og vanskelig puslespill. Jeg tror jeg kan love at spillene her på bloggen er mye, mye enklere!

I tråd med ønsker om økt tilgjengelighet ligger nå konferansens foredrag på ABM-utvikling sine nettsider både i PDF- og MP3 format. Jeg rekommanderer virkelig det interessante foredraget om STASI-arkivene og måten de jobber på for å rekonstruere dem. For den som er mer interessert i hvordan man skal få sin etat mer tilgjengelig på internett rekommanderer jeg varmt foredraget «Dokumenter og delingskultur» holdt av Even Westwang. Et siste tips er det grenseoverskridende prosjektet Kulturreisen som ble presentert av riksantikvar Jørn Holme. Her ser det ut til at vi alle kan delta… hvis vi vil!

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s