Solbergfoss – litt nytt og litt gammelt

Solbergfoss. Kari Ansnes, sept. 2010I begynnelsen av september besøkte vi Solbergfoss I i Østfold. Det er et flott og monumentalt kraftverk som er i drift den dag i dag.

Ved besøket ble tatt en del nye fotografier som viser hvordan Solbergfoss I ser ut i dag. Men hvordan så Solbergfoss ut da det var nytt? Eller når det var under byggnasjon? Vi tok et dypdykk i arkivene våre og fant noen godbiter!

Det eldre kraftverket sto ferdig i 1924. Arkitekt til den opprinnelige bygningen var Bredo Greve. Kraftverket var planlagt med i alt 13 aggregater. Det var bare de sju første som kom i drift 1924. Arkitektonisk karakteriseres bygningen som monumental. Den er bygget i betong med granitt ved vinduer, porter og luftspjeld.

I 1959 ble kraftstasjonen utvidet og den som tegnet tilbygget var Geir Grung. Tilbygningen bryter litt med de eldre delene. Vinduene på nybygget er er for eksempel mye større en de fra 1924.

Bildet er fra ca 1923.Her pågår byggearbeidene av bro og kraftstasjon.Fotograf: ukjent.Bildet er hentet fra: Elektrisitetsdirektoratets arkiv, U1-1:64.

Her ser vi resultatet. Broen er ferdig.Fotograf: Kari Ansnes, 2010.
I november 1923 så kraftverket slik ut. Det gjenstår en del arbeider, bl.a. dammen med flomløpet.Fotograf: ukjent.Bildet er hentet fra: Elektrisitetsdirkektoratets arkiv, U1-1:60.

 

Her ser vi resultatet. Broen er ferdig.Fotograf: Kari Ansnes, 2010.

18.6.1924 var kraftverket nesten ferdig. Dam og damluker var på plass og en bro over til andre siden elva var nesten klar.Fotograf: ukjent.Bildet er hentet fra: Elektrisitetsdirektoratets arkiv, U1-1:59.

Solbergfoss som kraftstasjonen ser ut idag. I enden av bygningen ser vi tilbygget fra 1959. Det skiller seg fra resten av bygningen med bl.a. annerledes vinduer.Fotograf: Kari Ansnes, 2010
Den 9. november 1923 var monteringen av de første syv aggregatene i full gang.Fotograf: ukjent.Bildet er hentet fra: Elektrisitetsdirektoratets arkiv, U1-1:62.

 

1959 hadde kraftstasjonen 13 aggregater. Her er et av dem.Fotograf: Kari Ansnes, 2010.

Les mer om kraftverket i «Kulturminner i norsk kraftproduksjon», 2006 (NVE-rapport, 2/2006)

En kommentar om “Solbergfoss – litt nytt og litt gammelt

  1. Solbergfoss er eit fantastisk flott kraftverk, absolutt eit av dei finaste vi har i Norge etter mi meining. Det finst mange flotte foto frå utbygginga, Askim historielag sit på 722 foto frå den eldste perioden til Solbergfoss.

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s