Kraft som kulturminne

Prosjektet er slutt og boka er her!

Les pressemeldingen her.

Reklamer

4 kommentarer om “Kraft som kulturminne

 1. Har ikke lest boka. Men lurer på når de første krafmastene kom opp i Hedmark, og hvor de første kraftmastene kom opp i Norge. Har et gammelt bilde av en begravelse med en kraftmast i bakgrunnen og vil gjerne finne ut hvor og når det er fra.

  1. Hei Kari!

   Det første elverket i Norge som overførte strøm til private abonnenter var Laugstol Bruk i Skien, etablert i 1885. Hammerfest var i 1891 først ute med høyspent kraftverføring, som gikk til gatelys. I byene kom det flere overføringsanlegg på slutten av 1800-tallet, for eksempel på Røros, Fredrikstad og Hønefoss. Fra ca 1900 gikk utviklingen fort, og innen 1920 hadde 90 % av innbyggerne i Oslo tilgang til elektrisitet. Du kan lese mer om kraftoverføringens historikk i «Kraftoverføringens kulturminner», som kan lastes ned her: http://webby.nve.no/publikasjoner/rapport/2010/rapport2010_17.pdf. Her er også Børstad trafo på Hamar fra 1924, eid av HVF kommunale kraftselskap, omtalt. Det var allerede en provisorisk trafo på Børstad i 1917 i forbindelse med ledningen Brumunddal-Hamar. Har dessverre ikke funnet noen tidligere referanser for ledninger i Hedmark. Men det første kraftverket i Hedmark skal være Moelv kraftverk fra 1907 som leverte kraft til Moelven Cellulosefabrikk.

   Hvis du ønsker kan du, eller vi, legge ut bildet på NVEs Kulturstrøm (https://www.facebook.com/NVEs.kulturstrom), og se om det er noen av våre følgere som kanskje har noe informasjon om motivet.

   1. Takk for info!

    Dette er ikke aktuelt lengre, fordi bildet viste seg å være fra Solheim kirkegård, Beren.

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s