TELEMARKSKANALEN JUBILERER!

Første mai 2011 startet Telemarkskanalen sitt 150-årsjubileum. Da ble den første strekningen fra Skien til Nordsjø åpnet, og det var all grunn til å feire at transportmulighetene innover i Telemark var betydelig forbedret. Ikke minst var uttak og fløting av tømmer med dette gjort adskillig enklere og med langt mindre skader fra steinrike fossefall. Kanalen bedret imidlertid reisemulighetene for alle.

Kanaliseringen av vassdraget ble vedtatt i 1854, samtidig med åpningen av Norges første jernbanestrekning fra Kristiania til Eidsvold. Planleggingen hadde foregått i mange år med bl.a. kanaleksperten Engebret Soot som konsulent. Vår første kanaldirektør, Aleksander Józef Waligórski (1846-1848) var svært opptatt av kanalprosjektene i Telemark og Skiens-området helt fra han i 1841 begynte som assistent for kanal- og havnedirektør Barth Johnson. Ved åpningen var Christian S. B. Røyem konstituert kanaldirektør. Johan Tullin Thams, som året etter erstattet Røyem, ble Telemarkskanalens første bestyrer (1862-1873). Alle kanaldirektørene var ingeniøroffiserer med solid utdannelse og praksis. I det hele tatt: Norges ledende tekniske kompetanse hadde bidratt inn i dette svære prosjektet.

I all ettertid har kanalen vært en viktig transportåre, både av tømmer fra skogene, brynestein fra Eidsborg (stor eksportvare helt fra vikingtid) og andre varer. Etter at fløtningen opphørte i 2006 har turistene fått råde så å si alene. Vedlikeholdsbehovet har bare økt, og i 2008 besluttet Regjeringen å bidra med summer som monner. Fra Olje- og energidepartementet fikk NVE i oppgave å behandle søknader og å tildele støtte. NVEs Museumsordning har vært saksbehandler, og har tildelt til sammen 14,25 mill. kr. til reparasjoner og vedlikeholdsarbeider i Telemarkskanalen i de fire årene 2008-2011. Også kommende slekter skal kunne glede seg over opplevelsen av et fantastisk flott og teknologisk komplisert system for reise innover og oppover i landet vårt!

Reklamer

2 kommentarer om “TELEMARKSKANALEN JUBILERER!

  1. Flott med en oppmerksomhetsvekker på denne kulturskatten ! Er det mulig å få opplysning om evt. spesialarrangement/turer i dette jubileumsåret (primært juni/juli/august), som kan gi turen en tilleggsopplevelse ? Mvh Einar Lyche

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s