Utstillingsåpninger på Norsk Skogmuseum og Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum

Utstillingen «Linjer i landskapet – kraftoverføringens kulturminner» ble åpnet 27. og 31. mai ved henholdsvis Norsk Skogmuseum i Elverum og Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (NVIM) i Tyssedal. Utstillingen – som er et samarbeidsprosjekt mellom NVE og de to museene – vil bli stående i forgalleriet på Norsk Skogmuseum og i maskinhallen i Tysso 1 kraftverk ved NVIM gjennom hele sommersesongen 2011. En stor takk rettes til Ingvild Herberg ved Skogmuseet og Dag Endre Opedal ved NVIM, som har vært med på å produsere utstillingen.

Åpningen på skogmuseet ble innledet av museets styreleder Johan C Løken, som redegjorde for sammenhengene mellom skog, vann og elektrisk energi. Regionsjef for NVEs regionkontor på Hamar (Region Øst) Stein Nordvi fortalte deretter om NVEs sektoransvar for vannkraft- og energisektorens kulturminner. Sissel Riibe, som var prosjektleder for bokprosjektet Kraftoverføringens kulturminner, presenterte boka som denne museumsutstillingen bygger videre på, og Henning Weyergang-Nielsen i NVE presenterte innholdet i selve museumsutstillingen og redegjorde for arbeidet med denne. Til slutt presenterte Ingvild Herberg ved Skogmuseet et annet samarbeidsprosjekt museet har med NVE: nettstedet www.flommer.no. Etter miniseminaret foretok Johan C Løken den offisielle utstillingsåpningen i museets forgalleri.

Åpningen på NVIM ble innledet av Museumsordningens leder Per Einar Faugli, som ønsket velkommen, og rådgiver i NVE Henning Weyergang-Nielsen, som kort presenterte utstillingen. Utstillingen ble deretter åpnet av to skoleelever ved Odda Videregående Skole gjennom avklipping av en (ikke strømførende) elektrisk ledning.

Deretter ble det gjennomført et miniseminar i Statkraftstova i Tyssedal, der Per Einar Faugli var myndig møteleder og også innledet seansen med å presentere NVEs Museumsordning og NVEs sektoransvar for kulturminner. I likhet med åpningen på skogmuseet presenterte Sissel Riibe boka «Kraftoverføringens kulturminner», og Henning Weyergang-Nielsen presenterte utstillingen «Linjer i landskapet – kraftoverføringens kulturminner». Vi fikk deretter interessante innlegg fra Statkrafts regiondirektør Jan Alne og fra daglig leder i EnergiRike Einar Waage. Etter en benstrekk og en kaffekopp fortalte NVIMs direktør Randi Bårtvedt litt om museets mange prosjekter i Tyssedal, og til slutt presenterte Dag Endre Opedal ved NVIM et annet samarbeidsprosjekt museet har med NVE: nettstedet www.vasskrafta.no.

NVEs Museumsordning ser tilbake på to vellykkede utstillingsåpninger, og håper at flest mulig har anledning til å få med seg utstillingen ved et av de to museene i løpet av sommeren. Etter årets sommersesong er det også et håp om at utstillingen en tid fremover kan vandre rundt til andre relevante institusjoner rundt om i landet.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s