Åpning av utstillingen ”Kraftfull kultur” i Tyssedal

Utstillingen plassert i Maskinsalen til Tysso I. Foto: Per Einar Faugli/ NVE.
Utstillingen plassert i Maskinsalen til Tysso I. Foto: Per Einar Faugli/ NVE.

Torsdag 30.mai ble utstillingen «Kraftfull kultur» åpnet i Tysso I kraftstasjon i Tyssedal. Utstillingen er basert på prosjektet ”Kulturminner i Norsk kraftproduksjon” som tar for seg 27 historiske kraftanlegg, regnet som viktige kulturminner i et nasjonalt perspektiv.

De 27 kraftanleggene representerer en periode på over 100 år og åtte av disse anleggene er presentert i utstillingen. Her blir kraftverkshistorien presentert, sammen med bilder og informasjon om viktige kraftverk for den norske samfunnsutviklingen, i tillegg til en oppsummering av vernede kraftverk og kommende kraftverk til UNESCOs verdensarvliste.
Utstillingen er flott plassert i maskinsalen til det fredede kraftanlegget Tysso I, omgivelser som gjør at utstillingen virkelig kommer til sin rett. «Kraftfull kultur» er et samarbeid innen NVE sin Museumsordning, mellom Norsk Skogmuseum (NSM) http://www.skogmus.no/, Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (NVIM) http://www.nvim.no/newsread/news.asp?N=5031 og NVE.

NVEs representanter; Seksjonsjef Rune Dahl og Per Einar Faugli fra Museumsordningen troppet opp på åpningen sammen med administrasjonsdirektør Gunn Oland som hadde ansvaret for å åpne utstillingen. Både Ordføreren i Odda John Opdal, David Fleetwood frå Historic Scotland og styrelederen ved NVIM Toralv Mikkelsen møtte også opp til denne begivenheten.

Dette er andre utstillingen som er basert på museumsordningens temaplaner http://www.nve.no/no/Kulturminneplaner/ . For to år siden hadde vandreutstillingen «Kraftoverføringens kulturminner» over 170 000 besøkande og vi tror denne utstillingen kommer til å være like populær.

Vi er veldig spente på hvordan de besøkende vil ta imot utstillingen og håper den vil øke bevisstheten rundt norges spennende vannkrafthistorie og viktigheten av å bevare denne type kulturminner.

For å se nærmere på utstillingen, se Museumsordningens nettsider: http://www.nve.no/no/Kulturminneplaner/KINK/ og for å se på den reviderte utgaven av prosjektet ”Kulturminner i norsk kraftproduksjon” se: her

Maskinhallen i Tysso I. Passende omgivelser for utstillingen ”Kraftfull kultur”. Foto: Harald Hognerud/NVIM
Maskinhallen i Tysso I. Passende omgivelser for utstillingen ”Kraftfull kultur”. Foto: Harald Hognerud/NVIM

 

Se også NVIMs film om Tysso I på youtube:

 

Utbyggingshistorien til Tysso I kraftverk i Tyssedal fortalt gjennom eit bildespill. Produsert av Dag Endre Opedal for www.vasskrafta.no

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s