På mandag var undertegnede på åpning av det nye arbeidermuseet og utstillingen ”Fabrikkjenter og industriherrrer” plassert i apotekergården Sagenveien 28 på Sagene. Eller som flere av de mange talerne under åpningen nevnte: Velkommen til ett 8,2 kilometer langt museum. Apotekergården fungerer nemlig som et samlende bygg for de mange historiene som finnes om arbeiderlivet rundt fabrikkene på 1800-tallet. Men fabrikkene lå langs Akerselva, som strekker seg over 8,2 km og er spekket med kulturminner og spor ettter arbeider- og industrihistorie.

Museum i kontekst

I stedet for å starte et museum i et nybygg, som så mange andre av hovedstadens museer, har Oslo museum valgt å ha sin nye avdeling om arbeiderhistorie midt i det gamle fabrikkområdet ved Sagene, i den gamle Apotekergården – oppført i 1870 og drevet fram til 1905. Plassert i hjertet av akerselva og mellom to gamle tekstilfabrikker, er museumlokalet til arbeidermuseet plassert i svært passende omgivelser. Som et panorama bretter historien seg rundt det nye museet og strekker seg langs de mange kulturminnene du finner ved Akerselva. Utstillingen er satt sammen på svært kort tid og inneholder flere spennende utstillingspraksiser.

”Den industrielle revolusjon i Norge foregikk ved Akerselva, fra midten av 1840-årene. På Sagene og i Nydalen, etablerte Norges første tekstilfabrikker seg. Denne historien skal nå løftes fram via fire stemmer!” (Oslo museum)

oslo Arbeidermuseum Foto: Christine Snekkenes/NVE
Interaktiv installasjon om Akerselva, Oslo Arbeidermuseum
Foto: Christine Snekkenes/NVE

 

Vannkraft som en del av industrioppbyggingen

Den industrielle revolusjonen langs Akerselva er en historie som absolutt knytter seg til NVEs vannkrafthistorie. Langs Akerselva ble det opprettet flere tekstilfabrikker og verksteder, nettopp fordi de trengte en energikilde og etter hvert elektrisitet. Man benyttet seg derfor av den vannkraften som elva kunne tilby. I begynnelsen ble det brukt mekanisk vannkraft, altså vannhjul, før det senere gikk over til dampkraft og så vannkraftverk for å produsere elektrisitet på slutten av 1800-tallet. Akerselva er ingen stor elv, og kan ha temmelig ustabil vannføring. Under perioden med mekanisk vannkraft kunne hjulene gå i stå i tørkeperioder. Kommunen startet i 1853 derfor bygging av damanlegg for å ha mer kontroll på vannføringen. Det var viktig for å forhindre blant annet flomskader for industrien.

På 1900-tallet startet produksjonen av vannkraftverk med elektrisitetsproduksjon. Hammeren kraftkraftverk åpnet i 1900 etter to års byggeperiode. Den var et viktig bidrag til hovedstadens velstandsutvikling. Kraftverket var plassert ved Hammeren, like ved Skjærsjøelvas utløp i Maridalsvatnet og representerte hovedstadens overgang fra dampkraft til vannkraft. Hammeren lå i nær beliggenhet til byen og skulle produsere strøm til hele hovedstadens befolkning i all fremskuelig framtid. Allikevel var utviklingen så stor at man hentet mye av elektrisiteten utenbysfra allerede fra 1918. Kraftverkene sørget for stor industriell utvikling i Oslo by, som igjen førte til stor tilstrømning av arbeidere.

Norsk vannturbin – Myrens verksted

Den norske vannturbinpioneren Jens Jacob og Andreas Jensen laget i 1850 den første norske turbinen for drift av egne verkstedsmaskiner. Brødrene Jensens firma skiftet etter få år navn til Myrens Verksted som et mekanisk verksted ved Øvre Foss i Akerselva. Verkstedet ble i 1851 flyttet til Myren gård lengre opp langs elven under navnet J. & A. Jensen, Myrens mekaniske Værksted. (turbinen er i dag utstilt på Norsk teknisk museum) I 1890 var firmaet et av landets største bedrifter med 1000 arbeidere. Turbinproduksjonen skulle senere bli et av bedriftens hovedfelt.

 

Vi gratulerer Oslo museum med et flott museum. Vi sier som arbeidsminister og ansvarlig kulturminister under planleggingen av museet Anniken Huitfelt sa under åpningstalen: ”Jeg har besøkt mange industriarbeidermuseer rundt omkring i Norge, men det er jaggu på tide at det kommer et arbeidermuseum til Oslo også.”

Arbeidminister Anniken Huitfeldt åpnet utstillingen
Arbeidminister Anniken Huitfeldt åpnet utstillingen

 

Kilder:

Myrens Verksted. (27.02.2013) I Store norske leksikon. Hentet fra: http://snl.no/Myrens_Verksted

”Kulturminner i norsk kraftproduksjon” 2006, NVE.

http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Akerselva

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s