Ukens kulturminne

Øvre og Nedre Frognerdam

Den 22. okt ble NVEs fjerde temaplan over vassdrags- og energisektorens kulturminner lansert. Øvre og Nedre Frognerdam er to av 95 utvalgte dammer med høy kulturhistorisk verdi som blir presentert i Dammer som kulturminner.

Gangbroen ved Øvre Frognerdam - Helena Nynäs - NVE
Gangbroen ved Øvre Frognerdam. Foto: Helena Nynäs, NVE

Beskrivelse

Damkonstruksjonene ved Øvre og Nedre Frognerdam i Frognerbekken inngår som sentrale elementer i Frognerparken/Vigelandsparken, og fikk sin nåværende utforming i 1939-1949. Kristiania kommune kjøpte hele Frogner Hovedgård, en av landets største gårder i 1896. Etter 1904, da den så kalte ”Gamleparken” ble åpnet for allmennheten, har området fått sin karakter av offentlig park. Begge dammer fungerer som gangbroer i parken. I dag er den øvre hovedbro for hele anlegget, og den nedre en mindre bro langs en av aksene i parken.

Damkonstruksjonen ved Øvre Frogner dam. Foto Helena Nynäs, NVE
Damkonstruksjonen ved Øvre Frogner dam. Foto Helena Nynäs, NVE
Mange av de nåværende strukturene i parken ble laget til Jubileumsutstillingen 1914. På vannene kunne man ro i utleiebåter. Vassdragsvesenet (datidens NVE) var en av mange statlige virksomheter som deltok på utstillingen. Ved nedre dam anla Vassdragsvesenet et lite kraftverk for å demonstrere vannkraftens muligheter. Hull etter røropplegget kan sees her i dag. Enda eldre rester etter dammer antas også mulig å finne. Frognerbekken ble demmet opp tidlig på 1700-tallet, og her har man drevet både sager og møller. Det har vært gårdsdrift på Frogner helt siden 1300-tallet.
 
Frognerdam - Hull etter røropplegg - Helena Nynäs - NVE
Nedre Frognerdam med hull etter røropplegg til høyre i bildet. Foto: Helena Nynäs, NVE.

I forbindelse med lanseringen av Dammer som kulturminner  og det sammenfallende 10-års jubileet for Museumsordningen inviterte NVE til konferanse 22. og 23. okt. Konferansen samlet over 70 deltakere fra hele landet, som blant annet representerte museer, fylkeskommuner, Riksantikvaren og vassdrags- og energisektoren. Konferansen ble holdt på Frogner hovedgård, og ble avsluttet med en vandring forbi Frognerdammene opp til NVE-huset.

Vurdering

Dammene i Frognerbekken bærer på en lang historie, fra møllebruk i middelalderen til dagens moderne parkliv blant skulpturer. Den lange historien og bruksendringene gjør dammene helt spesielle. Damkonstruksjonene, om enn lite synlige under gangbroene, er viktige bestanddeler i det nasjonale monumentet som Frognerparken er. Hovedbroen er landets mest besøkte bro/dam. Frognerparken er landets mest besøkte severdighet. Parken er fredet etter kulturminneloven siden 2009.

Kilder:

Frognerparken – fra dyrket mark til byens park, I: Byminner 1/2 (1996), utgitt av Oslo Bymuseum i samarbeid med Frognerparkens Venner

Roede, Lars (2012): Frogner hovedgård – bondegård, herskapsgård, byens gård. Pax forlag

http://www.aktivioslo.no/artikkel/historien-om-frognerparken/

www.oslobilder.no

Lenker:

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner i Oslo hos Byantikvaren

Se historiske bilder fra Frognerdammene på Oslobilder og Digitalt Museum

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s