Ukens kulturminne

Nåvatn I og III

Den 22. okt ble NVEs fjerde temaplan over vassdrags- og energisektorens kulturminner lansert. Nåvatn I og III er to av 95 utvalgte dammer med høy kulturhistorisk verdi som blir presentert i Dammer som kulturminner.

Vest-Agder - Nåvatn - Helena Nynäs - NVE
Nåvatn. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Beskrivelse

Nåvatn (I og III) er to flerbuedammer som, i tillegg til to platedammer, demmer opp Nåvatn, reguleringsmagasinet for Skjerka kraftverk. Nåvatn inngår i Mandalsvassdraget og ligger syv mil nord for Mandal. Skjerka kraftverk ble planlagt av Vest-Agder Kraftselskap, et fylkeskommunalt elektrisitetsverk stiftet i 1920. Kraftverket sto ferdig i 1932.

I dag drives og eies kraftverket av Agder Energi Produksjon. De to flerbuedammene i betong har skråstilte, sylindriske buer med diameter på 19 meter, og innsidene er kledd i treverk. Nåvatn I har ni buer, maks buehøyde på 28 meter og en samlet kronelengde på 200 meter. Nåvatn III har åtte buer, maks buehøyde på 18 meter og en samlet kronelengde på 190 meter. I sin form er disse to dammene unike i Norge. To andre flerbuedammer i Norge har vertikalstilte buer, Øvre Eggevatn i Finnmark og Stolsvatn i Buskerud.

Lokalt dyreliv på buene - Helena Nynäs - NVE
Lokalt dyreliv på buene. Foto: Helena Nynäs, NVE

Dammene ved Nåvatn ble prosjektert av Chr. F. Grøner, en anerkjent og innovativ ingeniør i norsk dambygging. Dammene har i ettertid vært karakterisert som både kostnadskrevende og kompliserte. Skjerka kraftverk er fornyet etter 1990-tallet og i den forbindelse er de fire dammene ved Nåvatn planlagt erstattet av to nye dammer.

Flerbuedammer er av det mer elegante slaget i dambyggingens historie. Siden 2010 har det vært holdt konserter ved dam III, som er mulig å nå med bil. Konsertarrangøren gjør et poeng av at hver konsert ”under the dam” kan være den siste på stedet.

Les mer om Dam III og se flere bilder på Under the Dam.  

Vurdering

Flerbuedammer er sjeldne i Norge. De var ansett å være innovative og dristige i sin tid, men er krevende betongkonstruksjoner. Flerbuedammer vil mest sannsynlig ikke bli bygd igjen, hvilket gjør disse to dammene ved Nåvatn spesielt bevaringsverdige. De to flerbuedammene gir sammen med de to platedammene en god illustrasjon av en omfattende regulering av vassdrag i et uveisomt område. De strikte plateformene kombinert med bueformene skaper kontraster som ikke er vanlig i et og samme magasin.

Oversikt Nåvatn - Helena Nynäs, NVE
Nåvatn med to flerbuedammer og to platedammer. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Dammene inngår i Skjerka kraftverk som har fått status nasjonalt bevaringsverdig kraftverk i prosjekt Kulturminner i norsk kraftproduksjon i 2006.

Kilder

Stensby, Kjell Erik & Moe, Margrethe (2006): Kulturminner i norsk kraftproduksjon. Oslo: Norges vassdrags- og energidirektorat, rapport nr 2/2006

Wegmann, Edward (1911): The design and construction of dams. Sixth ed, John Wiley&Sons, New York

Wisting, Tor (red) (1991): 70 år ingeniørkunst, Ingeniør Chr. F. Grøner AS 1921-1991

http://www.underthedam.com/historie.html (besøkt september 2012)

Lenker:

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Fylkeskonservatoren i Vest-Agder

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s