Kunstperler i NVE-huset

Middelthuns gate 29
NVE-huset fra 1964. Foto: NVE

Som beskrevet i tidligere blogginnlegg finnes det i NVE-huset  flere kunstnere som har bidratt til den offentlige utsmykningen. Kunstverket på endeveggen i kantinen er utformet av billedhugger og maler Nic Schiøll (1901-1984). Han var svært produktiv som billedhugger og gjorde seg spesielt bemerket for sine mange offentlige arbeider, som krigsminnesmerker, portretter og monumenter over enkeltpersoner, prydskulpturer og arkitekturrelaterte verk. Schiøll var blant de første norske billedhuggere som forsøkte seg med modernistiske uttrykk, som hans abstrakte relieffer, vist i Kunstnerforbundet i Oslo 1937. I NVEs kantine har han søkt en virkning som kontrasterer med kantinens ellers så nøkterne stil, noe som nok er grunnen til at verket passer like godt inn i dag som i 1964. Kunstneren ønsket et muntert og levende element i et abstrakt formspråk. Schiøll har selv beskrevet motivet slik:

”Etter flere forsøk stanset jeg opp ved et tema jeg ikke kunne sløyfe, vannets møte med den elektriske gnisten – Vassdrags- og elektrisitetsvesenet. Øverst demningene som fossene faller ned fra, så omtrent midt på bildet en elektrisk gnist som kjedeutvikler seg til tider i en ganske hissig rytme. Alle mellomrom er kraftfelter hvor ettervirkningene av den ene fossen møter virkningen av den neste.”

Nic Schiøll brukte i likhet med Odd Tandberg nye materialer. I kantinen har han brukt både serpentiner, krystalloglass, steinkornitt og lineoleum. På denne måten har han både oppnådd en rik materialvirkning og en frodig fargepalett som beriker kantinens stillferdige interiør.

Slik ser kantinen ut i dag, med Nic Schiølls utsmykning på endeveggen.
Utsnitt fra kantineveggen, Nic Schiøll. Foto: Rune Stubrud, NVE
Utsnitt fra kantineveggen, Nic Schiøll. Foto: Rune Stubrud, NVE

Kilder:
Nic Schiøll. (2013, 9. april). I Store norske leksikon. Hentet 13. januar 2014 fra http://snl.no/Nic_Schi%C3%B8ll.

Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen,1964. Administrasjonsbygget oppført 1962-64. Hefte utgitt i forbindelse med åpningen av bygget. 1964:Oslo.

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s