Ukens kulturminne

Forbygning mot erosjon i Sølna ved Lovise hytte

Området rundt Lovise hytte har en lang og interessant historie. Hytta ble bygd i 1748, som smeltehytte for Folldal Verk for smelting av koppermalm. Området er rikt på kulturminner fra den tida bergverk var en betydelig næringsvirksomhet i regionen.

002-30 Sølna v Lovise hytte 7-03
Eroderte skråninger langs Sølna etter flommen i 1995, med midlertidig sikring i form av steinfylling. Ved Lovise hytte. Foto Arne Hamarsland, NVE

Forbygning mot erosjon var utformet som tømmerkister, og de eldste deler antas å ha vært fra 1700-tallet. Den gamle tømmerkisteforbygningen tålte ikke påkjenningene under flommen i 1995. Det oppsto fare for at elva skulle grave seg inn i slagghaugene som nå lå åpent til helt ut mot elvebredden. I tillegg var det en mulig fare for at svovel- og tungmetallholdig materiale vil kunne bli vasket ut i elva med kommende flommer og tiltagende erosjon.

Forbygning Sølna detalj - Foto Arne Hamarsland, NVE
Forbygningen under oppføring. Foto Arne Hamarsland, NVE

Etter flommen ble det lagt opp en ranke med store steinblokker som midlertidig fylling. Etter henvendelse fra Kulturkontoret i Alvdal kommune med ønske om forbygning og sikring av de gamle slagghaugene ved Lovise hytte, ble det utarbeidet en plan i 1996. Anlegget ble tredelt bestående av tømmervegg, tømmerkiste og forbygning, og sto ferdig i 2003.

Forbygning Sølna - Foto Arne Hamarsland, NVE
Sikringen er ferdig. Foto Arne Hamarsland, NVE

Vurdering

Ved restaurering av anlegget ble det lagt vekt på at materialbruk og sikringsmetode skulle være lik den opprinnelige. Metoden gjør anlegget svært interessant fra et kulturhistorisk perspektiv. Samtidig har de vassdragstekniske anleggene en lang historie, og sterk tilknytning til et eksisterende viktig kulturhistorisk miljø.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 9168

Lenker

Les mer i temaplanen Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Hedmark fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s