Ukens kulturminne

Trillingvatn dam

Trillingvatn dam sto ferdig i 1930 og er en av de utvalgte dammene i temaplanen Dammer som kulturminner. Dammen demmer opp Trillingvatnet og er en del av vassdraget Tårnelva, som siden 1980 er et vernet vassdrag. Trillingvatnet ligger øst for bygden Tårnet i Sør-Varanger, øst for Kirkenes.

Trillingvatn - Vebjørn Pedersen - NVE
Dammen under rehabilitering i 2010. Foto Vebjørn Pedersen, NVE.

Dammen er del av Kobbholm kraftverk nær grensen til Russland. Det er en platedam med kraftige betongpilarer med et sekundært bæresystem av horisontale stålbjelker som bærer en tetningsplate av treplank. Dammen er ni meter høy og 70 meter lang, hvorav 50 meter er overløp. Kobbholm kraftverk forsynte AS Sydvaranger gruver (jernmalm) fram til nedleggelsen i 1992.

Dammen ble rehabilitert i 2010 grunnet planer om å gjenoppta reguleringene i Kobbholmvassdraget. Nå er gruvedriften gjenopptatt og dammen tatt i bruk igjen som del av Kobbholm kraftverk. Kraftstasjonen og de andre anleggene er satt i stand. Les mer om kraftverket hos Tinfos.

Området har interessant krigshistorie fra 2. verdenskrig. Fra Tårnet går det bilvei, bygget av russiske krigsfanger i 1943-44, østover mot den russiske grensen. Det fortelles fra den meget kalde vinteren 1944 at russiske soldater demonterte dammens treplanker for å bygge hytter for ikke å fryse i hjel. I tillegg prøvde tyske tropper å sprenge dammen. De lyktes ikke å sprenge dammen, men et minne fra denne hendelsen er en kraftig deformert stålbjelke.

Les mye mer om vannkraft og industri langs Pasvikelva og se historiske bilder i nettutstillingen Det grenseløse vannet på Sør-Varanger museums sider.

Vurdering

Dammen er en spesiell platedam som det kun finnes to av i Nord-Norge. Kraftverket Kobbholm og denne tilhørende dammen illustrerer 2010-tallets oppsving i norsk gruvedrift. Den er relatert til spesiell historie både hva gjelder langvarig gruvedrift samt hendelser under 2. verdenskrig.

Kilder

http://www.tinfos.no/smakraftverk/prosjekter/varanger/kobbholm

Lenker

Dammer som kulturminner

Sør-Varanger museum

Les mer om kulturminner hos Finnmark fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s