Ukens kulturminne

Skomakerdiket

Ved Skomakerdiket, 500 m østover fra Fløibanens topp i Byfjellene i Bergen, Bergenhus bydel, er det anlagt en demning, som har forbindelse med skomakernes drift av en barkemølle på Kalfaret allerede på 1600-tallet. Dammen er en av 95 utvalgte i temaplanen Dammer som kulturminner.

skomakerdiket december 2010 023
Skomakerdiket en desemberdag i 2010. Foto: Helena Nynäs/NVE.

Det er rimelig å anta at dagens demning har rester av den opprinnelige konstruksjonen i seg. Selve barkemøllen er for lengst borte. Den sto på tomten der Hansa Bryggeri ble etablert i 1891. Dam Skomakerdiket er en av flere dammer som ble anlagt for å skaffe vann til møllene.

Demninger og mølledrift omtales i tidlige skrifter mange steder, bl.a. i rettssaker fra 1700-tallet som gjelder retten til å bygge demninger og benytte elveløp i fjellene. I en barkemølle ble bjørkeved knust og malt til mel, og melet brukte skomakere når de garvet skinn. Hansa Bryggeri har, ifølge Dag Sletten (2004), trolig brukt vannet fra Skomakerdiket i hvert fall siden 1849, og de har rustet opp demningen flere ganger.

Kart
Kart: NVE

Dam Skomakerdiket er en 40 meter lang og to meter høy dobbel steinmur med fylling av stampet torv, jord og grus. I dag er Skomakerdiket en populær rasteplass i Byfjellene. I dagens Møllendalsbakken, Årstad bydel, står fortsatt rester etter skomakerdrift i form av en restaurert barkemøllebygning, hvorav de eldste deler er fra 1614. Denne barkemøllen brukte vannkraft fra Svartediket (se objekt 29 Svartediket i Dammer som kulturminner, en demning som også har lang historie.

Vurdering

Dam Skomakerdiket representerer en av de eldste kjente damtypene som har vært i bruk til variert småskalaindustri. Dammen ser ut å være godt vedlikeholdt, og området er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt for mange besøkende. Dammens historie, spesielt det opprinnelige formålet og sammenhengen med laugsvesenet i middelalderen, gjør den til et meget interessant kulturminne i nasjonalt perspektiv. Området omfattes av forvaltningsplan for Byfjellene og bruksplan for Fløyenområdet (2003), og i kommuneplanen har området status som natur- og friluftsområde.

skomakerdiket december 2010 010
Foto: Helena Nynäs/NVE.

Kilder

Byantikvaren, Bergen (2002): Kulturminnegrunnlag for Kommunedelplan rundt Store Lundegårdsvann.

Sletten, Dag (2004): Om eiendommer og møllebruk ved Kalfaret, Bergens historiske forenings skrifter nr 99/2004.

Barkemøllen i Møllendalsbakken: http://kunsthistorie.com/fagwiki/Barkem%C3%B8llen_i_M%C3%B8llendalsbakken

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Hordaland fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s