Ukens kulturminne

Brænderidammene

Langs bekken ved Tomsbakken, tidligere kalt Møllebakken, et skogsparti tilhørende landets største gårdsbruk Jarlsberg Hovedgård, ligger tre dammer på rekke og rad. Dammene er steinmurte konstruksjoner, og har trolig hatt mange funksjoner gjennom tidene. Det eldre stedsnavnet ”Møllebakken” viser til at det har stått en kvern her før 1814.

Brænderidam 4 mur
Muren til en av dammene. Foto: Kjell Molkersrød/NVE.

Fra 1814 vet man med sikkerhet at dammene hadde minst tre funksjoner; å forsyne Brænderiet med vann, å forsyne det nybygde storfjøset på godset med vann samt å forsyne fontener på hovedgården. Brænderiet ble anlagt etter at brennevinsproduksjon, som i nødsårene på slutten 1600-tallet ble forbudt, ble lovlig tidlig på 1800-tallet. Det sies at brennevinet ble brukt også som betalingsmiddel i en periode.

I dag brukes vannet fra Tomsbakken til vanning av åker på Jarlsberg Hovedgård. Vestfoldbanen er her nylig bygget om til tosporet jernbane som krysser over bekken nedstrøms dammene før den går inn i tunnel under Tomsbakken.

Les mer om Jarlsberg Hovedgård hos Kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Kart
Kart: NVE

Vurdering

Dammene representerer typen små steinmurte dammer som hatt mange funksjoner gjennom historien på en stor gård. Funksjonen å forsyne vann til brenneriet, og historien tilknyttet brenneriet, er spesiell. Dammene kan fortelle historie om en adelsgård, om husmenn og slik sett om en helt annen tid og samfunnsstruktur i Norge. Hovedbygningen på Jarlsberg Hovedgård er fredet som kulturminne, og Tomsbakken er del av det nasjonalt verdifulle kulturlandskapet som omgir Hovedgården. Dette gir dammene en særpreget sammenheng blant norske dammer.

Kilder

Wedel Jarlsberg C. Nicolaus (2009) Brænderidammene – historie-notat 17. juni 2009

http://www.kulturarvvestfold.no/Artikkel/Historie/Grevskapet-Jarlsberg/10002817.php

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Vestfold fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s