Ukens kulturminne

Forbygning mot flom og erosjon i Malsåa Malsåa er en sideelv til Helgåa. Elvene møtes 9 km oppstrøms fra Vuku. En halv km ovenfor samløpet med Helgåa finnes en solid tørrmur på venstre side av Malsåa. Muren har hatt, og har fremdeles, den funksjonen at den leder og hindrer vannet i å trenge seg sørover gjennom jordbrukslandskapet mellom Malsåa og Helgåa. Forbygningen er utvalgt i NVEs temaplan Kulturminner i vassdrag.

A_269Malsåa ved Volden II Vollafoss II - Torgeir Wisth - NVE
Forbygningen i Malsåa ved Volden. Foto: Torgeir Wisth/NVE.

Da Helgåa hadde begynt å grave seg ned i elvemelen etter Hærfossens gjennombrudd i 1893, fulgte de andre sideelvene etter. Malsåa, som kom på skrå fra nordøst, gravde seg ned og nådde etter hvert fjellgrunnen. Fjellet heller sørover og Malsåa beveget seg sakte og sikkert nedover skråningen.

A269_Malsåa ved Volden IX - Torgeir Wisth - NVE
Mosedekket 120-åring. Foto: Torgeir Wisth/NVE.

Vollasletten, som lå vest for gården Volden, var nær ved å rase ut. Det ble derfor besluttet å bygge en mur for å lede Malsåa vekk fra området. Muren er trolig bygd i perioden 1893-1897. Det har vært benyttet vagger og kraner som hjelpemiddel i forbindelse med arbeidet. Muren førte til at elva flyttet seg lenger ut mot det blankskurte fjellet slik at den gamle fossen Vollafoss ble tørrlagt, og den nye fossen Kolstadfossen, ble dannet. Vurdering Den tørrmurte forbygningen fra 1890-årene er autentisk og har en estetisk god utforming. Malsåa inngår i det vernede vassdraget Verdalsvassdraget.

A269_Målsåa ved Volden IV - Torgeir Wisth - NVE
Detalj av muren. Foto: Torgeir Wisth/NVE.

Litteratur: Walberg, Ø., 1993. Ras i Verdal. Verdalsboka Arkiv: Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 269 Lenker Kulturminner i vassdrag Les mer om kulturminner hos Nord-Trøndelag fylkeskommune

Reklamer

En kommentar om “Ukens kulturminne

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s