Ukens kulturminne

Farbargjørelse av Saagelven – Soget

Hafslovatnet og Veitastrondvatnet er to vann som drenerer ut i Sogndalsfjorden. Mellom dem renner Saagelva (Sogelvi) i en dyp og trang passasje kjent som ”Soget”, med steile fjellvegger på hver side. I 1859 tok sognepresten i Hafslo kontakt med Kanaldirektøren for å undersøke farbargjørelse av Soget. Arbeidet er utvalgt i NVEs temaplan Kulturminner i vassdrag.

Soget - 1927 - Olav Skjørten - NVE
På dette bildet fra 1927 kan man se jettegryten med forbygning i tørrmur nede til venstre, samt trekkveien til høyre. Foto: Olav Skjørten/NVE

Soget er 450 m langt og varierer i bredde fra 10 til 20 m. Uansett vannstand var det umulig å ro igjennom passasjen, men undersøkelser viste at det var mulig å passere på lave vannstander. I 1870 ble det planlagt å sprenge en båtrenne på de vanskeligste partiene samt å bygge en opphalingsinnretning for båter. Arbeidene ble påbegynt i 1873 under ledelse av Kanalvesenets ingeniør Sætren. Endringer i planene førte til at det ble bygd en trekkvei på høyre side til fordel for opphalingsinnretningen. Trekkveien ble bygd av vekselvis stein og tre på fjellbolter. I tillegg ble jettegryten som lå i løpet forbygd med tørrmur. Arbeidene ble avsluttet i 1884.

Vurdering

Anlegget er et av de eldste arbeidene på Vestlandet, planlagt og utført av Kanalvæsenet på 1870-tallet, NVEs forløper. Den forteller en historie om viktigheten av ferdsel og kommunikasjon, samt hvordan man gikk frem for å øke fremkommeligheten langs et vassdrag på Vestlandet.

Kart Soget
Kart: NVE

Litteratur:

Andersen, B., 1996. Flomsikring i 200 år. Oslo, Norges vassdrags- og energiverk.

Kanalkontoret, 1881-1888. Kanalvæsenets Historie, Bind IX. Kristiania.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 14

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Sogn og Fjordane fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s