Ukens kulturminne

Hunderfossen dam

Dammen er en stor betong lukedam i Øyer nord for Lillehammer som demmer opp Gudbrandsdalslågen. Den inngår i elvekraftverket Hunderfossen fra 1963, med en kraftstasjon i fjell på vestsiden av dammen. Kraftverket utnytter et fall på 46 meter.

1656 Hunderfossen JNT26.8.08
Hunderfossen dam. Foto: Jens Nicolai Thom/NVE.

Lukedammen, som består av en sektorluke, en klappeluke og ti segmentluker utgjør dammens hoveddel, er 158 meter lang. To av segmentlukene er bunntappeluker. I tillegg er det en liten glideluke for en 170 meter lang fisketrapp, og inntaksluke til kraftverket. Den totale lengde inklusive alle damdeler er 280 meter. På sitt høyeste, fra laveste punkt på fjellfundament til vegbane over damkrona, er dammen 16 meter.

1656 Hunderfossen JNT22.9.05
Foto: Jens Nicolai Thom/NVE.

Ved dammen ligger et visningsanlegg for oppdrett av hunderørret, en gammel storørretstamme fra vassdraget. Hunderørret er en av Europas største og beste ørretstammer. Etter vannkraftutbyggingen har denne arten fått vanskeligere levevilkår. Kraftselskapet produserer derfor her hvert år 20 000 fiskeyngel, som settes ut i elva for å bevare arten. Hunderfossen familiepark, Norsk vegmuseum og Energisenteret ligger på vestsiden av elva, hvilket tilsier at området er godt besøkt. Hunderfossen er derfor trolig et av landets mest kjente elvekraftverk.

Vurdering

Dammen representerer en stor lukedam i et elvekraftverk i et av landets største vassdrag. Den er lett tilgjengelig og har stor verdi med hensyn til formidling av historie knyttet til elvekraftverk.

Kilder

http://www.aeas.no/pages/hunderfossen

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Oppland fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s