Ukens kulturminne

Forbygning ved Austerdalsvatnet

Forbygning ved Austerdalsvatnet i Rana, Nordland. Austerdalsvatnet ligger nedenfor Austerdalsisen, en brearm på sørsiden av Svartisen. Langs sørsiden av vannet går det en tursti. På et parti går stien over en skrå og forholdsvis blankskurt fjellflate hvor det like nedenfor ligger et dobbelt inntak til en tappetunnel, utført på 1960-tallet for å holde vannstanden nede i Austerdalsvatnet. En 50 m lang betongmur er oppført av NVE i 1992 for å sikre at turgåere ikke skal skli på den glatte fjellflaten og eventuelt bli sugd inn i tunnelen.

A5111a_Senkingstunnel_Svartisdal - Einar Sæterbø - NVE
Forbygningen under oppføring i 1992. Foto: Einar Sæterbø/NVE.

 

Tidligere var Austerdalsvatnet en bredemt sjø, og det kunne forekomme utbrudd fra sjøen. Store vannmengder som plutselig brøt igjennom på siden eller over isen, kunne føre til uventede flommer nedover Røvassdalen. NVE/Statkraftverkene bygde derfor på midten av 1960-tallet en senkningstunnel fra sjøen med utløp et par kilometer nede i dalen for å avlede flomvannet, særlig smeltevann om våren, før det kom til ukontrollerbare utbrudd. Senere trakk isbreen seg tilbake, og problemer med ukontrollerte utbrudd av vann opphørte. Det oppsto imidlertid sikkerhetsmessige svakheter i forhold til ferdsel langs stien. Sikring av forbipasserende med wire og stålbolter holdt ikke mot trykk og sig av is og snø.

A5111d_Senkingstunnel_Svartisdal - Einar Sæterbø - NVE
Inntaket. Foto: Einar Sæterbø/NVE.

Vurdering

Formålet med tiltaket er uvanlig i forhold til oppgaver NVE utfører i forbindelse med sikring. Tiltaket er historisk interessant, primært på grunn av sin funksjonelle sjeldenhet, men også i videre forstand som et sikringsarbeid i forbindelse med kraftverksdrift.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 5111

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Nordland fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s