Ukens kulturminne

Forbygninger mot erosjon i Grense-Jakobselv

Grense-Jakobselv er en grenseelv som følger den norsk-russiske grensen over en strekning på 35 km før den munner ut i Kobbholmfjorden. På de nedre 20 km er elva meandrende. Elva graver i innersvingene og legger igjen masser i ettersvingene. Strekningen er tett forbygd med mange sikringsanlegg bestående av sprengt stein for å forhindre erosjon.

Helifoto Grense Jakobselv - Gunnar Kristiansen - NVE
Grense-Jakobselv. Foto: Gunnar Kristiansen/NVE.

Grensen ble fastsatt i 1924 av Norge og Finland. Den gang var landet på andre siden av elva finsk, i dag er det russisk. Det ble bestemt at grensen skulle følge elvas djupål. For å opprettholde djupålen var det nødvendig å stabilisere elvekanten. På statsbudsjettet 1952-1953 ble det bevilget ekstraordinære midler til forbygningsarbeider langs Grense-Jakobselv fra havet og opp til Bjørnstad i en lengde på 10 km. Mye av arbeidet ble gjort for hånd på grunn av vanskelig adkomst til elva og på grunn av grenselinjen. I 1959 sto strekningen ferdig. Samtidig ble det bestemt at arbeidene skulle fortsette videre oppover til Elvheim, en strekning på 11 km. Utenriksdepartementet hadde påpekt betydningen av at Grense-Jakobselv ikke endret løp.

Arbeidene startet uten ekstrabevilgninger, og ble mer omfattede enn planlagt, da det måtte bygges anleggsvei innover i dalen. Sovjetiske myndigheter protesterte fordi de mente veien ville ha en militær funksjon. Arbeidene ble fullført på 1970-tallet. Det tok Russland noe lengre tid å få gjort tilsvarende arbeider på sin side. Først i 1989-1990 ble de verste skadene i elvekanten på russisk side reparert. Norge hadde faktisk ”innvunnet land” fordi elva hadde gravd seg innover på russisk side og djupålen dermed hadde flyttet på seg. I de senere årene har Russland fortsatt arbeidet med nye erosjonssikringsanlegg for å stabilisere djupålen, mens tilsvarende tiltak ikke er prioritert i Norge.

Kart

Vurdering

Erosjonssikringsanleggene på strekningen må sees på som en helhet. Det er de helt spesielle historiske forholdene langs grenseelva som gjør anleggene interessante og unike her til lands. Grense-Jakobselv er et vernet vassdrag.

Litteratur:

Andersen, B., 1996. Flomsikring i 200 år. Oslo, Norges vassdrags- og energiverk.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 431, 684

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Finnmark fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s