Ukens kulturminne

Hammerdammen/Næs Jernverk

Hammerdammen ved Næs Jernverk er bygd som en rekonstruksjon av en dam som var anlagt på samme sted i 1738. Dammen, lokalt kalt ”Verksdammen”, var nødvendig for å heve vannspeilet i Storelva nok til å lede vann inn i vannrennene både til masovnen og smia på jernverket.

Næs4i2003hmn
Dammen i 2003. Foto: Helena Nynäs/NVE.

 

Vannhjulet og blåsebelgene på jernverket er også rekonstruert. Dette betyr at den gamle driftsformen, med dam og vannrenne som forutsetning, demonstreres konkret når museet har omvisninger. Under en stor flom i 1959 brøt dammen sammen. Dette førte til at jernverket på Næs ble nedlagt etter nesten 300 års drift. Hammerdammen er en slank tømmerkistekonstruksjon som henger i stålstag forankret i fjellet oppstrøms dammen. Dammen er i sin konstruksjon spesiell og benevnes som en ”hengedam”. Byggeprinsippet er ikke kjent fra andre steder. Antakelig er dammen Norges høyeste tredam med 8,5 m høydeforskjell mellom vannspeilene og 12,5 m total byggehøyde. Hammerdammen ble rekonstruert 2002-2004. Byggherre var Næs Jernverksmuseum og NVE bidro med finansiell støtte og byggteknisk kompetanse. Dammen tilfredsstiller krav til damsikkerhet og flomavledning.

3871 Hammerdammen ROS 23062004, II
Dammen i 2004. Foto: Roar Sivertsgård/NVE.

Vurdering

Dammen er i sin konstruksjon unik i Norge, i tillegg er det en sjeldent høy damkonstruksjon i tre. Næs Jernverk er ett av 14 prioriterte kulturmiljøer på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner. Riksantikvaren og Norsk Kulturråd har ved flere anledninger gitt betydelige bidrag til istandsettelse og tilgjengliggjøring av anlegget ved museet. Museet har status som nasjonalt prioritert teknisk-industrielt kulturminne. Disse forhold bidrar sterkt til at dammen har meget høy kulturhistorisk verdi. Dammen har i hundrevis av år vært en viktig forutsetning for driften ved jernverket, og fremstår i dag som et viktig element i det helhetlige og levende kulturmiljøet ved Næs Jernverk.

Kilder

Norsk Kulturråd (1988): Bevaring av tekniske og industrielle kulturminner i Norge

Næs Jernverksmuseum (1996): Dam, renner og masovn. Plandokument

Riksantikvaren (1994): Verneplan for teknisk-industrielle kulturminner

www.jernverksmuseet.no

Lenker

Les mer i Dammer som kulturminner

Næs Jernverksmuseum

Les mer om kulturminner hos Aust Agder fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s