Ukens kulturminne

Mortskjølungen dam

Dammen ved Mortskjølungen ble bygd i forbindelse med Sootkanalen, et anlegg som skulle sikre tømmertransport vestover mot sjøen Setten i Aurskog-Høland og videre til Haldenvassdraget. Mannen bak Sootkanalen var Engebret Soot (1786-1859), senere fløtningsinspektør i Haldenvassdraget.

sootkanal 29072011 hmn 23
Foto: Helena Nynäs, NVE

Det helt spesielle med kanalen er løsningen med motstrøms slusing. Terrenget heller østover og før kanalen sto ferdig ble tømmeret fløtet til Vänern i Sverige. For å sikre at tømmeret forble på norske hender ble det sluset motstrøms fra sjøen Skjærvangen opp til Mortskjølungen, en høydeforskjell på 25 meter. Deretter ble det lenset over Mortskjølungen og inn på en 1,5 km lang hestejernbane (Grasmobanen) til Tvillingtjern, en høydeforskjell på 38 meter. Transporten gikk videre gjennom en 400 meter lang nivåkanal mellom sjøene Tvillingtjern og Gulltjern og ut i tømmerrenna i Hvervselva og deretter ut i Setten. Tømmeret ble så fløtet videre ned mot sagbrukene i Halden.

Fra Skjærvangen til Steinstjern (høydeforskjell 12 meter) var det anlagt 10 sluser. Fra Steinstjern fulgte så seks sluser vestover mot Mortskjølungen (høydeforskjell 13 meter). Den 16. sluse, kalt Haldor H. Jensen, var anlagt midt i denne steinmurte dammen som omdannet to myrtjern til innsjøen Mortskjølungen. Dammen er 33 meter lang og fire meter bred. Kanalanlegget ble etter åpningen i 1849 suksessivt utbedret, og denne dammen, bygd i 1909 av svenske steinhoggere, var en del av slikt arbeid.

Kanalanlegget ble brukt til 1930. De øverste slusene ble restaurert etter 1945, men ble i 1977 ødelagt av stor flom. Eidskog Museum og Eidskog Museums- og Historielag har kulturvernansvar i Sootkanalen, og arrangerer sammen med Setskog Historielag årlig Sootkanalmarsjen. Les mer om Sootkanalen hos Eidskog Museum.

Vurdering

Sootkanalen var Norges første sluseanlegg. Den var den eneste i landet anlagt utelukkende med formål tømmerfløtning. Helt spesielt er at tømmeret ble fløtet motstrøms. Hele anlegget er omfattende og unikt, men består i dag av forfalne sluseanlegg i tre og stein. Dammen står støtt, og er et viktig minnesmerke om storstilt, moderne og innovativ skogsdrift i de indre deler av Østlandet. Dammen Mortskjølungen og hele Sootkanalen er i Eidskog kommune regulert til kulturminnebevaring og friluftsområde. I Aurskog-Hølands kommuneplan er kanalen et natur- og friluftsområde. Dammen er lett tilgjengelig på oppmerket sti langs Sootkanalen, en severdighet til tross for at de fleste sluseanlegg er forfalt. Hele anlegget har nasjonal verdi som unikt vassdragsteknisk kulturminne.

Kilder

Lindtveit, T. (1985): Kanaler: en historisk oversikt, In: Volund 1985, s. 29-47

Lenker

Les mer i Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Hedmark fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s