Ukens kulturminne

Isdammen på Svalbard

Demningen ved Isdammen ble anlagt i 1960 for å forsyne Longyearbyen med drikkevann, men allerede før 1960 var dette byens drikkevanns- og iskilde. Om høsten skar man is og vinterstid ble isblokker hentet med hest og slede. Dammen ligger rett øst for Longyearbyen ved det store elvedeltaet i Adventdalen, og driftes av Longyearbyen lokalstyre.

ISDAMMEN SVALBARD HMN aug 2007
Adventelva med Isdammen og Longyearbyen i bakgrunnen. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Den fungerer som byens drikkevannskilde høst, vinter og vår. De to-tre måneder sommeren varer tas drikkevannet fra en elv med smeltevann i Gruvedalen. Isdammen er en fyllingsdam av jord og stein med overløp i betong. Det er anlagt bilvei på damkonstruksjonen. Dammen er på sitt høyeste fire meter og er to og en halv kilometer lang. Ved utløpet i nord er det anlagt pumpehus og rørkasser mot Longyearbyen. På grunn av frostforholdene legges rørledninger oppå bakken istedenfor å graves ned. Spesielle løsninger i forhold til frost er et karakteristisk trekk ved alle bygg og anlegg på Svalbard. I Arealplan for Longyearbyen er Isdammen regulert til drikkevannskilde, og området rundt er avsatt til natur- og friluftsområde.

Vurdering

Isdammen gir et bilde av løsninger for infrastruktur som er nødvendig i et arktisk klima. Den forteller historie om vannforsyning og drift av en by, og er et karakteristisk anlegg på disse breddegrader. Både teknisk, sosial- og samfunnshistorisk er Isdammen interessant som et sjeldent, muligens enestående, damanlegg i Norge. Isdammen er av Sysselmannen valgt ut som et interessant teknisk-industrielt kulturminne relatert til infrastruktur på Svalbard.

Kilder

Dahle, Kolbein (red.) (2000): Kulturminneplan for Svalbard 2000-2010, Sysselmannens rapportserie 2/2000, Svalbard

Knudsen, Ester & Tokle Yri, Hilde (2010): Teknisk-industrielle kulturminner i Longyearbyen og omegn. Verneverdi og forvaltning, Sysselmannens rapportserie 1/2010, Svalbard

http://www.lokalstyre.no

Lenker

Les mer i Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Sysselmannen på Svalbard

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s