Innflytting i NVE-huset 1964

Det er 27. oktober 1964 og hele Norges vassdrags- og elektrisitetsvesen jubler over innflytting i det nye administrasjonsbygget i Middelthunsgate 27B. Det nye bygget følger 60-tallets modernistiske stil med parkanlegg og utearealer, samt kunstneriske utsmykninger som er integrert i konstruksjonen av bygget. Vi er i etterkrigstiden og vannkraften er under kraftig oppbygging. Dette gjenspeiles i de kunstneriske utsmykningene i hageanlegg, vestibyle og kantine, som alle tar i bruk symbolikk knyttet til elektrisitet og vannets kraft.

NVEs administrasjonsbygg 1964. Foto: Henrik Svedahl, NVEs arkiv
NVEs administrasjonsbygg 1964. Foto: Henrik Svedahl, NVEs arkiv

Bygget fronter det nyeste innen helautomatisk sentralbordsystem med fraværsmarkering og apparater til 60 bylinjer med mulighet for 800. Bygget er også elektrisk oppvarmet, noe som ikke var vanlig på denne tiden, ettersom det var kostbart og komplisert å gjennomføre. Valget falt på et varme- og ventilasjonsanlegg som var godt utprøvd, men ikke det nyeste og dyreste på markedet.

Mesteparten av underetasjen og 1. etasje ble brukt til lagring og servicefunksjoner som sentralbord, trykkeri, post, bibliotek, foredragssal og telefonsentral. Foto: Henrik Svedahl
Mesteparten av underetasjen og 1. etasje ble brukt til lagring og servicefunksjoner som sentralbord, trykkeri, post, bibliotek, foredragssal og telefonsentral. Foto: Henrik Svedahl

Vassdragsvesenet i 1964 var et offentlig administrasjonsapparat i sterk vekst, noe som gjorde at de stadig trengte større kontorlokaler. Før innflyttingen, i starten av 1964, var administrasjonen i NVE spredt på hele 9 kontorlokaler. På grunn av stor vannkraftutbygging i etterkrigstiden fikk NVE stadig nye oppgaver, og en voksende administrasjon. Når det nå skulle bygges et felles administrasjonsbygg vektla man god plass som kunne romme hele administrasjonen i uoverskuelig framtid.

Fotografi fra internmagasinet Fossekallen 1963, mens bygget var under oppføring. Foto: Henrik Svedahl, NVEs arkiv.
Fotografi fra internmagasinet Fossekallen 1963, mens bygget var under oppføring. Foto: Henrik Svedahl, NVEs arkiv.

Bygget er i syv etasjer, med en etasje under terreng. Ettersom tomten smalner på den ene siden, ble bygningen konstruert som en halvbue, som fulgte gateløpet. Alle gavler, gesimser, kjøkkenfløy, søyler og tak over terrasse, samt det utvendige vannbassenget er utført i naturbetong, slik flere andre representative bygg fra 1960-tallet er. NVE-bygget ble liggende som en avslutning på Frognerparkens nordre del og derfor påkostet flere detaljer som understreker vannkraftens fremtredende posisjon.

«Det er nok her å nevne det store bassenget som ligger langs vestfasaden i bygningens hele lengde, et anlegg som neppe ville ha vært tilstrekkelig motivert hvis bygningen hadde hatt en mer beskjeden beliggenhet»

NVE-huset, hovedinngang med vannbasseng i naturbetong, utformet av Tandberg. Foto: Rune Stubrud, 2006, NVE.
NVE-huset, hovedinngang med vannbasseng i naturbetong, utformet av Tandberg. Foto: Rune Stubrud, 2006, NVE.
Advertisements

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s