Ukens kulturminne

Forbygninger mot flom og erosjon i Auklandselv ved Skår på Ombo

Auklandselv ligger på øya Ombo. Elva har stort fall og liten reguleringsevne. 90 meter av de nedre delene av elva er forbygd i et rett løp. Elveskråningen og bunnen er plastret med forholdsvis stor stein. Formålet med anlegget er å verne hus, dyrket mark og frukthage.

Flomsikring Skår, Ombo
Flomsikringen i Auklandselv. Foto: Svein Arne Jerstad, NVE.

Sterk regnflom om natten mellom 24. og 25. september 1936 førte til at Auklandselv gjorde stor skade ved utløpet. Nederst ble elveleiet fylt med materiale som elva hadde transportert med seg. Elva gikk over sine bredder og gjennom et større drivhus på høyre side. På venstre side tok elva et helt nytt løp. Noen eldre forbygninger ble skadet. For å hindre ytterligere skade ved senere flom ble det i 1936 lagt frem en plan, og anlegget sto ferdig i 1938. Det ble brukt stedlige masser og ørmasser (masser fra selve elvefaret) i forbygningen. Lokalt tilgjengelige masser var ofte en økonomisk forutsetning for å bygge sikringsanlegg i områder utenfor allfarvei på denne tiden.

Vurdering

I kystkommuner, og spesielt på øyer, er det utført relativt få sikringsanlegg. Dette er sannsynligvis et av de eldste kjente anleggene på øyene langs kysten i Norge. Til tross for mindre skader på anlegget fremstår det som autentisk og det har en estetisk god utforming. Et anlegg bygd opp av ørmasser passer ofte godt inn i elvemiljøet.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 1407

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Rogaland fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s