Ukens kulturminne

Svartkulp

Dammen er en murdam ved utløpet av det lille tjernet Svartkulp øst for Sognsvann i Nordmarka i Oslo. Den er anlagt sent på 1800-tallet for å kunne skjære is. Handel med is var en binæring i dette område på 1800-tallet. Retten til å skjære isen lå som regel til lokale grunneiere. I 1911 ble retten til å skjære is på Svartkulp overtatt av A/S Ringnes bryggeri.

Svartkulp - 1894 - Oslo Museum - Oslobilder
Svartkulp i 1894. Foto: Oslo Museum: http://oslobilder.no/OMU/OB.NW2497, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/

Is var viktig til mange formål, både innen bryggerivirksomheten, og til nedising av for eksempel fisk og andre matvarer inntil kjøleskapene tok over i Norge på 1950-tallet. Dammen er spekket med mørtel i fugene og har et åpent flomløp. Ved rehabilitering av dammen i 2003 ble en ny betongplate etablert på vannsiden. Området er et av Oslos mest brukte friluftsområder til alle årstider, og i Svartkulp er det også mulig å bade. Dammen er 67 meter lang og fem meter på sitt høyeste.

svartkulpmai2009 hmn 002
Svartkulp en maidag i 2009. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Vurdering

Dammen er spesiell med hensyn til at den har muliggjort produksjon av is til en større virksomhet i den gang storbyen Kristiania. Den forteller om tiden før elektrisitet og tekniske hjelpemidler som kjøleskap og frysere som vi tar for gitt. I dag spiller dammen, og det vannspeil den opprettholder, en viktig rolle i Oslos friluftsliv. Tjernet Svartkulp inngår i Oslomarkvassdragene, som har vært vernet mot kraftutbygging siden 1973.

Kilder  

http://www.riksantikvaren.no/filestore/4225-A5folder-vandring-3k.pdf

www.osloelveforum.no

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Byantikvaren i Oslo

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s