Ukens kulturminne

Ingerdammen

Dammen ligger på en liten høyde i Hasseldalen, Grimstad by. Den ligger rett ovenfor den bygningen som en gang huset kontoret til Hasseldalen skipsverft, i dag Grimstad sjøfartsmuseum. Dammen ble i sin tid anlagt som branndam for verftet. Det var viktig å ha vann raskt og enkelt tilgjengelig. Ingerdammen har også vært brukt som kilde for vann til damprennene/dampkamrene, der man stimet plankene når man bygde trebåter. Disse rennene skal ha ligget i den bygningen som i dag betegnes som ”Navnebua”. I tillegg har vann fra dammen blitt brukt som drikkevann til pedellen (tjener, vaktmester) som bodde på stedet.

ingerdammen (1)
Ingerdammen. Foto: Helena Nynäs, NVE.

 

Dammen er anlagt i en senkning i terrenget, og består av to steinmurte konstruksjoner, en lav syv meter lang mur i sør og en høyere omtrent ti meter lang mur i øst. Senere er den lave muren blitt forsterket med betong på vannsiden og på damkrona. Det blir fortalt at dammen skal være bygget mellom 1905-1911. Dammen var i bruk til ca 1960, da man sluttet å bygge trebåter. Salamandere ser i dag ut å trives godt i det lille vannet som dammen opprettholder. Stedet er idyllisk og kan fungere som en liten rasteplass for besøkende ved museet og havnen.

ingerdammen (24)
Foto: Helena Nynäs, NVE.

 

Vurdering

Dammen representerer en sjelden sammenheng med skipsverft og trebåtbygging, ligger idyllisk til og er lett tilgjengelig. Den forteller om hvilke behov båt og skipsbygging har hatt i sin drift. Nærområdet er rikt på skipsverfthistorie. I en enda større sammenheng inngår dammen i historien om skipsbygging og skipsfart i Grimstad by. Disse forhold gjør dammen til både sjelden og spesiell i norsk damhistorie.

Kilder  

Grimstad kommune, v/Ove Bach, Jarle Bjørklund og Jørn Vik

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Aust-Agder fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s