Ukens kulturminne

Forbygning mot flom og erosjon i Bomstadelva

Bomstadelva er en sideelv til Nordkjoselva og ligger 1,8 km øst for Norkjosbotn innerst i Balsfjorden. Like ovenfor E6-brua er det bygd en forstøtningsmur av tørrmurt sprengt stein med en lengde på 60 m. Muren sikrer bolighus som ligger tett inntil elva. Deler av den gamle muren er bevart.

Knut Aune Hoseth - NVE
Foto: Knut Aune Hoseth, NVE

Under en flom i 1997 fikk den gamle tørrmuren i elva omfattende skader som følge av erosjon. Ifølge skademeldingen var den opprinnelige forbygningen fra 1888. I NVEs arkiver finnes det ingen opplysninger som bekrefter dette, og sannsynligvis er forbygningen satt opp privat. Høgskolen i Narvik utarbeidet på oppdrag fra NVE en plan for restaurering av tørrmuren i 1998. Ut fra planen er muren bygd med fundamentstein på 0,5 m3 og minimum lengde 1,5 m fra fronten og inn i fyllingen. Over fundamentsteinen er det lagt stein i størrelse på 0,4 m3 i forband. Bak fronten av muren er det fylt opp med sprengt stein. Mellom de stedlige massene og sprengsteinen ble det lagt inn fiberduk for tetning.

Vurdering

Sikringsanlegget er spesielt fordi forbygninger av tørrmur er mindre vanlige i Nord-Norge. Anlegget er viktig fordi deler av den opprinnelige muren er bevart. Tørrmuren er et fint landskapsestetisk element. Bomstadelva inngår i det vernede vassdraget Nordkjoselva.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 9522

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Troms fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s