Ukens kulturminne

Tinfos dam/ Sagafossdammen

Dammen ligger i Tinnelva, Notodden der Sagafossen tidligere kastet seg ned mot Heddalsvatnet. Den er av typen betong platedam med steinfylling på begge sider og fungerer som inntaksdam til kraftstasjonen nye Tinfos I. Stasjonen og dammen ble anlagt her i 1955, som tredje generasjon vannkraftanlegg i Tinfos.

Tinfos 29 mars 2006 006
Nye Tinfos I og Sagafossdammen. Foto: Telemark fylkeskommune.

Betongkonstruksjonen og kraftstasjonen bærer begge preg av rå funksjonalisme fra 1950-tallet. Dammen har flomavledning som består av fire segmentluker. Disse dominerer dammens uttrykk på luftsiden. Dammen er 11 meter på sitt høyeste og betongdelen er 100 meter lang. Medregnet steinfyllinger er dammens totale lengde 230 meter. Rett nedenfor dagens dam på vestre siden ligger stasjonsbygningen gamle Tinfos I fra 1901. Denne ble tatt ut av drift i 1955, og fungerer i dag som verksted. Her ligger også rester etter Myrens dam, en steinmurt dam fra 1900, som var inntaksdam til gamle Tinfos I. Kraftanlegget nye Tinfos I erstattet begge disse i 1955. Enda litt lenger ned på østre side av elva ligger kraftstasjonen Tinfos II fra 1911. Kapasiteten til de eldre kraftanleggene ble raskt for liten, og anleggene på Tinfos illustrerer den raske vannkraftteknologiske utviklingen som skjøt fart tidlig på 1900-tallet. Anleggene ved Tinfos bidrar alle i historien om Norsk Hydro og om industri i Telemark. Fra gammelt av var tømmer en viktig ressurs og fløtning av tømmer langs elva ble sterkt forbedret i 1959, da to tømmerrenner ble satt sammen til et sammenhengende system. Den totale lengden, inklusive tunneler og bruer, er 4193 meter. Tømmerrenna ligger på østsiden av dam Tinfos I og er ikke lenger i bruk. På denne side ligger også Holtakanalen, som er en 900 meter lang tilløpskanal til Tinfos II.

Sagafoss 1923 - NVEs fotoarkiv
Sagafossen i 1923. Foto: NVEs fotoarkiv.

Vurdering

Dam Tinfos I og kraftstasjonen representerer 1950-tallets stil med rå betong og fokus på funksjon. Dam Tinfos I inngår i et av landets mest innholdsrike og representative miljøer for industrietablering knyttet til vannkraft. Et av landets eldste vannkraftanlegg, gamle Tinfos I, inngår i miljøet. Etableringene basert på vannkraften i området forteller historien om å utnytte vannets krefter maksimalt. Fredning av Tinfos kulturmiljø, som også inkluderer anlegget nye Tinfos I, ble vedtatt i juni 2014. Kulturmiljøet inngår i den norske regjeringens forslag til å inkludere industristedene Notodden/Rjukan og Odda/Tyssedal på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Nye Tinfos kraftstasjon15 nov 2005 052
Dammen med flomluker. Foto: Telemark fylkeskommune.

Kilder  

Solem, Arne (1954) Norsk kraftverker del I. Teknisk Ukeblads forlag

http://www.skiensvassdraget.no/old/notodden/

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner og Tinfos kulturmiljøfredning hos Telemark fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s