Ukens kulturminne

Forbygning mot flom og erosjon i Korsådalsbekken

Korsådalsbekken renner gjennom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og ut i Verdalselva. I området er det betydelige mengder kvikkleire. Korsådalsbekken har i mange år gravd seg stadig dypere ned i det rasfarlige terrenget.

Korsådalsbekken - Einar Sæterbø - NVE
Korsådalsbekken. Foto: Einar Sæterbø, NVE. 

Forbygningen har en lengde på 770 m. Den øvre del av strekningen sikrer landbruksarealer, og arbeidet har bestått i å forsterke bunn og sider med steinmasser. I området er det utført en kombinert sikring med bruk av stein, dammer utført i tømmer og tørrmur. I samarbeid med sentret er det tilrettelagt for at bekkeravinen skal være en integrert del av området, med blant annet stier, dammer, magasiner, terskler og bruer. For å øke stabiliteten er Korsådalsbekken hevet 2 m på den utbygde strekningen.

Allerede i 1946 ble det utarbeidet en plan for å hindre at Korsådalsbekken skulle undergrave områdene rundt det katolske kapellet. Det var frykt for at gravingen i bekkeløpet kunne fremkalle leirras, og det ble planlagt å renske opp i bekkeløpet og å plastre elvebredden med et tykt steinlag. Denne planen kom aldri til utførelse Korsådalsbekken fortsatte å skape problemer for området, og Stiklestad Nasjonale Kultursenter søkte om å få utbedret de berørte områder. En ny plan ble utarbeidet i 1996 og arbeidet ble utført i 2000-2001.

Vurdering

Anlegget sikrer en viktig historisk lokalitet. Sikringstiltaket glir godt inn i det eksisterende kulturmiljøet, og området er meget godt tilrettelagt for allmennheten. Miljøet som Korsådalsbekken inngår i bidrar til at anlegget har høy kulturhistorisk verdi. Korsådalsbekken inngår i det vernede vassdraget Verdalsvassdraget.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 2788

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Nord-Trøndelag fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s