Ukens kulturminne

Svartediket

Dammen ved Svartediket er en lamelldam i betong anlagt i 1953 av Bergen kommune til vannforsyning i byen. Den ligger i dalen mellom fjellet Ulrikken og Fløyenfjellet. Fra dammens topp har man utsikt over store deler av byen.

Svartediket - Dag Endre Opedal, NVIM
Svartediket. Foto: Dag Endre Opedal, NVIM

Dammen er 20 meter høy og 240 meter lang, og er et markant anlegg i bylandskapet. Svartediket vannverk er Norges eldste moderne vannverk, og Bergen bys første og i dag største, åpnet i 1855. Christiania åpnet sitt første vannverk i 1860. I 1825 skal det ha vært 1 880 brønner som forsynte Bergen bys befolkning med vann. Spranget til moderne vannforsyningssystem ble markert med en stor folkefest på Torgallmenningen. Fra middelalderen og til langt ut på 1800-tallet lå det her langs Mølledalselven, som rant fra Svartediket ned til Store Lungegårdsvann, flere møller av ulike slag, blant annet en s.k. barkemølle. I dag er det kun en møllebygning igjen, barkemøllen i Møllendalsbakken, som vitner om denne ekstensive drift langs elvebredden. På stedet der dagens dam ligger har det stått dammer tidligere. Ved nedtapping av magasinet kan tre ulike demninger sees. Den eldste var den som regulerte vann til møllene, og de to var i bruk til vannforsyning. De er alle tre steinmurte dammer.

20141101_103241
Svartediket vannverk. Foto: Unn Yilmaz, NVE.

Vurdering

Dammen ved Svartediket, og restene av gamle dammer neddemt i magasinet, forteller en sammenhengende historie om et bysamfunns ekspansive behov for vann, både til drikkevann, brannslukking, drift av førindustrielle anlegg og til våre moderne tiders store vannforbruk. Dammen representerer en sammensatt historie om nødvendige tiltak i utvikling av bysamfunn. Lamelldammer er en sjelden damtype i Norge.

Kilder  

Byrkjeland, Martin & Hammerborg, Morten (2005): Byens skjulte årer. Vann og avløp i Bergen gjennom 150 år, Bergen kommune

http://vannkunnskap.no/svartediket.htm – kommunens kortfilm om vannverket og dammen (oktober 2012)

http://kunsthistorie.com/fagwiki/Barkem%C3%B8llen_i_M%C3%B8llendalsbakken

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Hordaland fylkeskommune

Fottur mellom Svartediket og Skomakerdiket

Svartedikets mørke historie har blitt til verdens første svartmetall-musikal

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s