Ukens kulturminne

Materialsamledam i Ula

Elva Ula har sitt utspring i Rondane og renner ut i Gudbrandsdalslågen 3 km nord for Otta. I underkant av 1 km oppstrøms utløpet til Ula er det bygd en dam for å samle opp løsmasser. Dammen er en buedam i armert betong fundamentert på fjell. På det høyeste måler dammen 15 m og har en lengde på 26 m. Dagens dam er bygd helt inntil den opprinnelige dammen. Ved siden av dammen er det bygd en kanal som brukes til å senke vannstaden i magasinet for å kunne ta ut tilført grus og sand.

Ula - Roar Øvre - NVE
Den nye materialsamledammen. Foto: Roar Øvre, NVE.

I 1789, da flommen «Storofsen» herjet, ble også elva Ula flomstor. Ula dro med seg store mengder grusmasser og ”flyttet” Lågen over på vestre siden av dalen. Elveleiet løftet seg så mye at Selsmyrene, som lå ovenfor, delvis ble liggende under vann. I 1857 ble mulighetene for å tørrlegge Selsmyrene undersøkt, og kanaldirektør Røyem la frem en plan. Planen baserte seg på en regulering av Lågen og Ulas utløp. Ved å grave ut en del av de grove massene ved Ulas utløp ble det forventet at Lågen ville senke seg selv. Arbeidet ble av økonomiske grunner ikke gjennomført. For å hindre at Selsmyrene skulle bli til en innsjø, måtte imidlertid tilførselen av sand og grus stoppes. I 1877 ble det besluttet å bygge en materialsamledam i Ula. Dammen ble bygd i 1878-1879, murt av hugget stein og fundamentert på fjell. Moderne sikkerhetskrav har ført til utbedringsbehov og i 1996 la NVE frem en plan for ny hvelvdam inntil den gamle dammen. Den nye dammen ble bygd i årene 1998-1999.

NVEs fotoarkiv
Den eldste dammen. Foto: NVEs fotoarkiv.

Vurdering

Dammen representerer det foreløpig siste av en lang rekke arbeider som begynte med kanaldirektørens store plan for Selsmyrene på 1850-tallet. Materialsamledammer er sjelden her til lands og Ula er Norges største. Dammen fra 1879 er landets eldste, og dammen fra 1999 landets nyeste, til dette formålet. Dammene og forhistorien forteller også om veien fra Kanalvesen til Norges vassdrags og energidirektorat.

Litteratur:

NVE, 1998: Ny dam i Ula, Informasjon fra NVE Dialog nr.10 1998

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 9273

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Oppland fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s