Ukens kulturminne

Terskler i utløpet til Grimstadvatn

Grimstadvatnet ligger på øya Hareid og er en del av Hareidselv. I utløpet av vannet er det bygd fire terskler. Terskelen nærmest utløpet er 40 m bred. Den er bygd av stein med betongkjerne og V-overløp på midten. V-overløp slipper gjennom mer vann jo høyere vannstanden er. Nedenfor ligger det tre terskler, bygd etter fisketrapprinsippet, lagt i trinn med kulp i midten. Disse tre er bygd i stein med betongkjerne, og har rektangulær åpning for vanngjennomstrømning ved lave vannføringer. Over den ene terskelen er det bygd en lav gangbro i betong. Formålet med de tre nederste tersklene er å lette oppgang av fisk til Grimstadvatnet og å opprettholde minstevannsføring i Hareidselv.

5422 Grimstadvatnet utløputsparing
Terskel med V-overløp. Foto: Tore Hovland, NVE.

Med bakgrunn i lang planhistorie, helt fra 1950- og 1970-tallet, ble flomvannstanden i Grimstadvatn senket og Hareidselv rettet ut våren 1983. Formålet var å innvinne større arealer for jordbruk, industri og skolebygg. Tersklene i utløpet av Grimstadvatn ble bygd i 1984. Terskelen nærmest utløpet av Grimstadvatn, hovedterskelen, var høyere og fungerte som en demning. Den var bygd med betongkjerne og besto av en treluke på midten for å regulere utslipp av vannmengden fra Grimstadvatn. På begynnelsen av 1990-tallet utløste reguleringen en konflikt mellom miljøforhold og jordbruksinteresser. Det ble besluttet å bygge om utløpskanalen og tersklene til slik de fremstår i dag. Utsparringen av Vform i hovedterskelen ble utført på 1990-tallet.

Vurdering

Sakshistorien til anlegget har vært preget av motsetninger mellom jordbruks- og naturverninteresser. I senere tid er miljøforhold sterkere vektlagt. Utformingen av tersklene representerer miljøforbedring ettersom senkningen har hatt negativ innvirkning på miljøforholdene. Terskelen med V-overløp representerer et typisk miljøtiltak. Grimstadvatnet inngår i et naturreservat.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 5422

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Møre og Romsdal fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s