Ukens kulturminne

Tunhovddammen

Tunhovddammen ble anlagt i forbindelse med utbyggingen av Norefallene, som startet med at staten kjøpte Norefallene i 1907. Dammen og de andre anleggene i kraftverket var planlagt av kanaldirektør Gunnar Sætren i Kanalvesenet.

Tunhovddammen 1920 - NVEs fotoarkiv
Tunhovddammen i 1920. Foto: NVEs fotoarkiv

Dagens dam er en steinfyllingsdam fra 1966, med en lengde på 275 meter og største høyde på 37 meter. Denne er i 2013 under omfattende rehabilitering. Steinfyllingen ble bygd til erstatning for den opprinnelige dammen, som var en massiv betongdam. Dambyggingen som pågikk 1915-1920 var en stor begivenhet, og den ferdige dammen var et populært sted å besøke. Dammen var da også en av landets største betongdammer, og har utvilsomt gjort et mektig inntrykk. Den gamle dammen er innebygd i dagens steinfyllingsdam. Det går bilvei over dammen. Det er satt opp informasjonsskilt om dammen ved et stoppested inntil dammen.

Kjell Molkersrød - NVE - 2014
Dammen nesten ferdig rehabilitert i 2014. Foto: Kjell Molkersrød, NVE.

Vurdering

Dammen er en viktig del av kraftverket Nore I, som del av statsreguleringen av Numedalslågen tidlig på 1900-tallet. Det statlige prosjektet hadde til hensikt å bidra til alminnelig elektrisitetsforsyning. I 1926 kunne Tunhovddammen smykke seg med betegnelsen ”ett av ti store ingeniørarbeider i Norge”. Den ble da kjent og omtalt også i utenlandske fagtidsskrifter. Dammen ved Tunhovd består av to generasjoner damteknologi, hvorav den siste er synlig. Kraftverket Nore I er utpekt som nasjonalt bevaringsverdig i NVEs prosjekt ’Kulturminner i norsk kraftproduksjon’ og inngår i Landsverneplan Statkraft.

Kilder  

Brochmann, Georg (1926) Store norske ingeniørarbeider, Gyldendal, Oslo

Høvås, Elisabeth og Nynäs, Helena (2010) Landsverneplan Statkraft 2010. NVE Oppdragsrapport A 4/2010. Forslag utarbeidet av NVE for Statkraft

Sande, Arne (1966) Ny Tunhovddam, In Norges Geotekniske Institutt, publ. nr. 68, 1966

Stensby, Kjell Erik og Moe, Margrethe (2006) Kulturminner i norsk kraftproduksjon. Oslo: Norges vassdrags- og energidirektorat, rapport nr 2/2006

Thue, Lars (2006) Statens kraft 1890-1947, Universitetsforlaget, Oslo

www.vasskrafta.no

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Buskerud fylkeskommune

1 kommentar om “Ukens kulturminne

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s