Ukens kulturminne

Forbygning mot flom og ras i Horgeelven

Horgeelven er en sideelv til Lærdalselva. Elva renner ut ved Horge, ikke langt fra Tuftåstunnelen ved riksvei E16. Omtrent 250 m ovenfor utløpet i Lærdalselven er Horgeelv forbygd på høyre side i 130 m lengde, for å sikre bebyggelse mot skader som følge av flom og ras. Forbygningen er en glatt, bratt og høy steinmur. På samme strekning er anlegget bunnplastret med heller som er festet sammen med store klamper. Klampene er av smidd stål, har en lengde på 30-40 cm og stikker 10 cm ned i hellene.

Horgeelven
Steinmuren. Foto: Inge Lavoll, NVE

Etter en stor flom i 1906 brøt Horgeelven seg igjennom den ene elvesiden, og et nytt løp mot sør ble skapt. Det tidligere løpet ble ryddet og det ble bygd en 100 m lang forbygningsmur for å verne bebyggelse og tilhørende bruksareal. Siden muren ble bygd så bratt og høy er den trolig beregnet å skulle sikre både mot flom og ras. Etter en befaring i 1975 ble det påvist skade i deler av muren og større deler av bunnplastringen var revet bort. I 1982 ble steinmuren reparert og forlenget med 30 m.

Vurdering

Forbygningen er gammel og autentisk. Den høye muren og de smidde klampene, begge manuelt utført, gjør anlegget spesielt.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 200

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Sogn og Fjordane fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s