Ukens kulturminne

Oddatjørndammen

Dammen er en steinfyllingsdam med morenetetning nordvest i Blåsjømagasinet, som ligger midt mellom Bykle i øst og Ryfylke i vest. Oddatjørn er en av fire store dammer som regulerer dette magasinet, som i dag er landets største kraftverkmagasin. Dette er målt etter mengde elektrisitet som kan produseres ved fullt magasin, nærmere bestemt 7,8 TWh. Blåsjømagasinet har på grunn av sin store kapasitet fått kallenavnet ”Norges kraftstabbur”.

2208 Oddatjørn KM 23091987
Oddatjørndammen i 1987. Foto: Kjell Molkersrød, NVE.

Magasinet ligger på 1000 meters høyde og har en overflate på 80,5 km2. Også fallhøyden på over 500 meter ned til kraftstasjonen Kvilldal bidrar til den store kapasiteten. Det dekker betydelig areal i tre kommuner og fylkesgrensen mellom Rogaland og Aust-Agder går omtrent midt i magasinet. Før reguleringen lå det her tre litt større vann; Oddatjern, Storvatn og Førrevatn. Dammen hører til Ulla-Førreanlegget som ble bygd i perioden 1974-1988. Samlet sett er dette fortsatt i 2013 Norges største kraftutbygging. Til anlegget hører tre store kraftverk og tre pumpestasjoner med mange dammer og tunneler. Arbeidet med dam Oddatjørn pågikk i 1979-1986. Dammen er inndelt i syv soner, er 142 meter høy, og har en kronelengde på 466 meter. Dammen har en sentral kjerne av morene. Den er landets høyeste fyllingsdam. Av dammene i Blåsjømagasinet er dam Oddatjørn lettest tilgjengelig.

2208 Oddatjern kms 170903
Norges høyeste fyllingsdam. Foto: Karen Marie Straume, NVE.

Vurdering

Dam Oddatjørn er landets høyeste steinfyllingsdam og representerer store steinfyllingsdammer i et høyfjellsområde. Den er også et element i landets største vannkraftutbygging, og er slik sett del av et vannkrafthistorisk høydepunkt.

Kilder  

Høibo, Roy (1987) Ulla-Førre. Dreyer Bok/Ryfylkemuseet

Møller, Inge (red) (2008) Norske dammer bind 1. Energi Forlag AS

Ulla-Førre, Statkraft, brosjyre fra Statkraft Vestlandsverkene – udatert

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Rogaland fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s