Ukens kulturminne

Forbygning mot flom i Bøvra, Bøverdalen

Bøvra er en breelv og starter ved Bøverbreen, en sidearm til Smørstabreen, vest i Jotunheimen. Elva har utløp i Otta ved Lom sentrum. I Medalen, 13 km sørvest for Lom, er det bygd et flomverk på venstre side av elva i 1300 m lengde. Flomverket er bygd opp av ørmasser med et 0,5 m lag sprengt stein i forkant og finere masser i bakkant. Det sikrer riksvei, landbruksarealer og mange gårdsbruk mot flom.

Mads Johnsen, NVE
Flomverket i Bøvra. Foto: Mads Johnsen, NVE.

Bøvras store massetransport har ført til at store mengder grus og sand ble avleiret i den flate Medalen. Dette medført at elva stadig skiftet løp, og under storflommer ble den flate dalen liggende under vann. Planlegging og gjennomføring av sikringsanlegget i Medalen ble utført på slutten av 1970-tallet.

Vurdering

Anlegget ligger i et område som vassdragsteknisk er utfordrende, med breelv og svært stor massetransport. Mange sikringstiltak er gjennomført i området, og det er stort behov for jevnlig vedlikehold. Forbygningen representerer ett av flere anlegg hvor flomsikring er kombinert med riksvegutbygging. I kommuneplanen til Lom (Lom 2020) vurderes kulturlandskapet i Bøverdalen å ha nasjonal interesse. Bøvra er et vernet vassdrag.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 7026

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Oppland fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s