Ukens kulturminne

Storvatn dam (Storvassdammen)

Dammen er en steinfyllingsdam med sentral asfalttetning og ligger sørøst i Blåsjømagasinet. Storvatn er en av fire store dammer som regulerer Blåsjømagasinet.

Storvassdammen foto Hillestad s 59
Storvassdammen. Foto: Knut Ove Hillestad, NVE.

Magasinet er landets største kraftverkmagasin målt etter mengde elektrisitet som kan produseres ved fullt magasin, i alt 7,8 TWh. Magasinet ligger i et fjellområde på 1000 meters høyde og har en overflate på 82 km2. Det dekker areal i tre kommuner og fylkesgrensen mellom Rogaland og Aust-Agder går omtrent midt i magasinet. Før reguleringen lå det her tre litt større innsjøer; Oddatjern, Storvatn og Førrevatn. Dam Storvatn ligger i Bykle kommune, Aust-Agder. Dammen med sine 9,65 millioner m3 stein er landets største steinfyllingsdam. Målt i volum var damkonstruksjonen, når den sto ferdig i 1987, verdens største. Størrelsen kommer av dens lengde på hele 1475 meter. Den er 90 meter høy. Tre målehus er støpt inn i dammen for å overvåke lekkasjer i dammen. En vei fra Oddatjørndammen nord i magasinet inn til dam Storvatn muliggjør adkomst med bil til dammen. Veien er stengt for allmennheten, blant annet av hensyn til villreinstammen i området. Dammen er del av Ulla-Førre-anlegget, som ble anlagt i perioden 1974-1988. Samlet sett er dette fortsatt Norges største kraftutbygging. Til anlegget hører to kraftstasjoner og tre pumpestasjoner. En av disse er Kvilldal kraftstasjon, som er landets største målt i effekt. Stasjonen ble åpnet av kong Olav i 1982. Ulla-Førre-anlegget kalles på grunn av størrelse og kapasitet ”Kraft-Norges flaggskip”.

Vurdering

Da damkonstruksjonen sto ferdig var den verdens største i volum. Den er fortsatt Norges største i volum. Den representerer store steinfyllingsdammer som er tilpasset fjellandskapet. Den representerer også landets største vannkraftutbygging, og er slik sett et vannkrafthistorisk høydepunkt.

Kilder

Høibo, Roy (1987): Ulla-Førre. Dreyer Bok/Ryfylkemuseet

Møller, Inge (red) (2008): Norske dammer bind 1. Energi Forlag AS

Ulla-Førre, Statkraft, brosjyre fra Statkraft Vestlandsverkene – udatert

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Aust-Agder fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s