Ukens kulturminne

Fundin dam

Dammen ligger i fjellområdet nordvest i Folldal kommune, 1020 meter over havet. Magasinet strekker seg et godt stykke nordover inn i Sør-Trøndelag og Oppdal kommune. Fra dammen renner elven Einunna gjennom Einunndalen og videre sørøstover og munner ut i Folla. Dammen ble bygd i årene 1967-1969 som en del av Østerdalsutbyggingen.

overløpsdam-fundin-einunnadalen-folldal
«Andenebbet». Foto: Jens Nicolai Thom, NVE.

Anlegget består av tre reguleringsmagasiner. Vannet fra Fundin blir sammen med vannet fra Elgsjø og Marsjø først utnyttet i Einunna kraftverk, som med inntak i Markbulia utnytter et fall på ca 125 meter. Umiddelbart nedstrøms kraftverket blir Einunna overført til Savalen via en tunnel på 4,7 km. Einunna kraftverk ble bygd på 1950-tallet til alminnelig elektrisitetsforsyning. Dam Fundin er en steinfyllingsdam med sentral morenetetning, 23 meter høy og 400 meter lang. Flomløpet består av en 74 meter lang betongterskel formet som et så kalt ”andenebb”. Bunntappeløpet benyttes for tapping av magasinvann i løpet av vintersesongen, og dette reguleres ved hjelp av en fjernstyrt segmentluke. Like ved dammen har regulanten en damvokterhytte. Over dammen går det vei, men veiene i området er stengt for alminnelig ferdsel. Området dammen ligger i er både natur- og kulturhistorisk verdifullt. Einunndalen er Norges lengste seterdal med mange godt bevarte steinfjøs og buer. Einunndalen karakteriseres i forvaltningsplan for verneområdene på Dovrefjell som et meget verdifullt kulturlandskap. Deler av dalføret er naturreservat på grunn av en velutviklet esker (spor etter isbre i form av rullesteinsås).

1395 Fundin JNT 12.9.02
Foto: Jens Nicolai Thom, NVE

Vurdering

Dammen ved Fundin representerer regulering av vassdrag for vannkraftutbygging i et høyfjellsområde på indre Østlandet. Dammens overløp er sjeldent i sin form. Dammen er del av et vannkraftanlegg med formål alminnelig elektrisitetsforsyning, som i 1950-årene var meget høyt prioritert.

Kilder

Forvaltningsplan for verneområdene for Dovrefjell, Dovrefjellrådet (2006)

http://www.glb.no

http://www.folldalsportalen.no – severdigheter/ Einunndalen

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Hedmark fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s