Ukens kulturminne

Slettaelva dam

Slettaelva dam, også kalt Nerdammen, ligger ovenfor Slettaelva på Kvaløya i Tromsø. Elva har utløp i Sandnessundet, rett ved Tromsø flyplass. Dammen ble bygget i 1918 til formål vannforsyning for Tromsø by.

Slettaelva vep
Foto: Vebjørn Pedersen, NVE.

Det er en stor murdam i solid utførelse med betong tetningsplate på vannsiden. Steinene brukt i dammen er svært nøyaktig tilhugget, og fugene mellom steinene er av den grunn beskjedne. Det er likevel fuget med mørtel. Dammen er ca ni meter høy i største tverrsnitt, og den har en kronelengde på anslagsvis 50 meter, mens kronebredden er ca 1,5 meter. Det er et separat flomløp atskilt fra dammen med en mur utført i betong. Store flommer avledes over hele damkrona. Dammen var planlagt i to byggetrinn og må i sin tid ha vært et meget ambisiøst og kostbart byggeprosjekt. Byggetrinn to ble imidlertid aldri iverksatt.

Luftsida sett fra venstre vep
Foto: Vebjørn Pedersen, NVE.

Vurdering

Dammen, som snart er hundre år gammel, illustrerer storstilt og ambisiøs dambygging fra tidlig 1900-tall. Den forteller også om løsninger for vannforsyning i en stor nordnorsk by. Ifølge Troms fylkeskommune viser dammen noe av det beste av steinbyggerkunst i landsdelen.

Kilder

Håndstad, Johnny (2005): Forprosjekt Dammer som kulturminner. Sluttrapport for Troms. Troms fylkeskommune, november 2005

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Troms fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s