Ukens kulturminne

Forbygning mot erosjon i Karasjohka ved Javrasmuotkenjarg

Tanavassdraget drenerer hele den østlige delen av Finnmarksvidda. Elvas to hovedløp, Anarrjohkas og Karasjohka, møtes 14 km øst for tettstedet Karasjok. Her heter elven Tana, og renner 125 km før utløpet i Tanafjorden. De nederste 30 km av Karasjohka har et karakteristisk meandrerende løp og elvekanten består av fine masser. Ved Javrasmuotkenjarg, 7 km øst for Karasjok, er det bygd et sikringsanlegg for å hindre erosjon/utgravning i elveskråningen. Anlegget beskytter jordbruksområder.

Untitled
Tegning: NVE.

Langs nedre del av Karasjohka ble det på 1970- og 1980-tallet bygd flere større erosjonssikringsanlegg for å beskytte de lavereliggende elveterrassene mot erosjon. Anleggene ble delvis utført som «sysselsettingstiltak» med tilskudd til engasjement av lokal arbeidskraft vinterstid. Anlegget ved Javrasmuotkenjarg er et av disse. I planen fra 1978 er det foreslått at elvemelen skulle forbygges med sprengt stein på en 830 m strekning. Det ble blant annet påpekt at forbygningen ikke kunne beskytte neset mot oversvømmelse ved ekstraordinære flommer på grunn av isoppstuving nedenfor. Anlegget ble utført mellom 1979 og 1985. Arbeidene har også bidratt til å sikre drift på gårdsbrukene langs Karasjohka.

Vurdering

Anlegget er tidstypisk for denne landsdelen. Det er også sosialhistorisk viktig fordi det skapte arbeidsplasser i et område preget av relativt høy arbeidsledighet på den tiden. Karasjohka inngår i det vernede vassdraget Tanavassdraget.

Litteratur:

Andersen, B., 1996. Flomsikring i 200 år. Oslo, Norges vassdrags- og energiverk.

Arkiv:

Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 7159

Lenker

Kulturminner i vassdrag

Les mer om kulturminner hos Finnmark fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s