Ukens kulturminne

Skjærsjøen dam

Dammen ligger i sydenden av Skjærsjøen og ble anlagt 1898-1900 i forbindelse med byggingen av Hammeren kraftverk, som ligger to og en halv kilometer nedstrøms i vassdraget.

Sluttbefaring på ny rørgate med TBD og Museumsordningen. Dam Skjærsjø.
Skjærsjødammen. Foto: Unn Yilmaz, NVE.

Fallhøyden fra dammen til kraftstasjonen er 105 meter. Dammen er en solid murdam og ble i 2002 forsterket med en betongplate på vannsiden. Den er 65 meter lang og 3,5 meter på sitt høyeste. Det går turvei over dammen. I Skjærsjøen samles vann naturlig fra de store sjøene Bjørnsjøen, Helgeren, Hakkloa og Store Sandungen i Nordmarka. Skjærsjøelva renner ut i Maridalsvannet, som er Oslo kommunes største drikkevannskilde. Fra Maridalsvannet tar elva navnet Akerselva og renner gjennom Oslo sentrum. I Skjærsjøelva er det blitt drevet tømmerfløtning helt til 1960-tallet, og mange steder langs elva kan man se såkalte skådammer i murt stein for å sikre at tømmeret fløt noenlunde uskadd. Fra Hammeren går en godt etablert tursti på vestsiden av elva opp til Skjærsjøen med skilting av natur- og kulturminner underveis. På vestre side rett nedenfor dammen ble det tidlig på 1900-tallet satt opp en modell i betong av dam Solbergfoss i forbindelse med det kommende kraftverket Solbergfoss ved utløpet av Øyeren i Østfold. Dammen og flomavledningen ble her ved Skjærsjøen testet ut i målestokk 1:25 (se objekt 92 Solbergfoss). Dette er antakelig den eneste modell av slik type og alder som eksisterer ute i naturen. I forvaltningen av vassdraget inngår det bl.a. plikt til å vedlikeholde Skjærsjødammen og skådammene slik at fløting kan demonstreres.

Ny rørgate opp mot Skjærsjødammen
Dammen med ny rørgate i 2014. Foto: E-CO Energi/NVE.

Vurdering

Dam Skjærsjøen representerer større steinmurte dammer relatert til tømmerfløtning i Nordmarka. Det særskilte med dammen er at den har tjent så mange formål, til dels samtidig. Den er del av Oslo kommunes første og eneste vannkraftverk Hammeren, et høyt verdsatt kulturmiljø. Dammen bidrar i dag også til å forsyne storbyen med drikkevann og er et av mange stoppesteder i Nordmarka som helårs friluftsområde. Kraftstasjonen Hammeren har vært i drift siden 1900 og er et nasjonalt bevaringsverdig kulturminne. Maridalsvassdraget har vært et vernet vassdrag siden 1973. Skjærsjøelva, inklusive dammen, har siden 2002 inngått i Maridalen landskapsvernområde.

Kilder  

Grimstad, Sverre (2010): Nordmarka og Maridalen. Dreyers forlag, Oslo

Stensby, Kjell Erik & Moe, Margrethe (2006) Kulturminner i norsk kraftproduksjon.

NVE-rapport 2/2000.

http://www.vasskrafta.no

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Byantikvaren i Oslo

Hammeren – et kulturminne og et kraftverk

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s