Ukens kulturminne

Nydammen

Dammen er en stein- og jordfylt voll i nordenden av Søndre Nydammen i Nordre Spro, Nesodden. Dammen ligger øst for Sproveien cirka 300 meters gange langs skogssti. Den ble anlagt av selskapet Spro Ice Compagni mot slutten av 1800-tallet for å produsere isblokker.

dammer 013
Nydammen. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Fra Nydammen ble isen sendt nedover til neste tjern langs en isrenne som fortsatt står igjen. Dammen er 80 meter lang og fem meter høy. Is var salgsvare og en viktig ekstra inntekt på Nesodden i perioden frem til 1910. Vestre siden av Nesodden med nærhet til som oftest isfri båthavn var en gunstig lokalitet. Store mengder is ble produsert og fraktet med skip først og fremst til England, men også andre europeiske land. Bryggerier og restauranter var storbrukere av is. En av de nærliggende dammene til Nydammen er blitt hetende ”Temsen”, et navn som henviser til Londons Themsen.

London Canal Museum, som ligger i et av byens «ishus», har skrevet om byens store etterspørsel etter is på 1800-tallet, og importen av «Norway’s ice»,  Her er også bilder av selve isproduksjonen.

dammer 010
Isrenna fra Nydammen ned til neste tjern. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Nesodden var en av de kommunene som skar og eksporterte mest is i perioden 1870-1910. Nesodden historielag og Follo Museum har vært aktive med kartlegging og formidling av isproduksjon i historisk perspektiv og har registrert et trettitals isdammer.   Follo Museum inngår i det nasjonale museumsnettverket for dokumentasjon, kulturminnevern og formidling knyttet til norsk produksjon, bruk og eksport av naturis i tiden 1820-1965. Området Nydammen ligger i er i Nesodden kommuneplan (2011) avsatt til ’hensynssone bevaring naturmiljø’.

Vurdering

Dammen er representativ for det arbeid som ble nedlagt for å fremme isproduksjon i Oslofjordområdet. Den forteller om en eksportvare som i sin tid var viktig i handelen mellom Norge og Europa. Den forteller også om hvordan man løste nedkjølingsbehovene i tiden før vi fikk kjøleskap og frysere. I dag er området rundt dammen et naturmiljøpreget friluftsområde. Stedet Spro med flere dammer og nærheten til den tidligere utskipningshavnen egner seg godt til formidling av denne delen av norsk ressurs- og næringshistorie.

Kilder

http://81.27.45.128/index.htm – Nesodden historielag – Dammer på Nesodden

http://www.agderhistorielag.no/107 – om nasjonalt museumsnettverk

Lenker

Dammer som kulturminner

Akershusmuseet om isdammer

Les mer om kulturminner hos Akershus fylkeskommune

 

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s