Ukens kulturminne

Fiskvikrokkdammen

Dammen ligger i skogterreng ca 650 m.o.h. i elva Rokka, som renner ut i Glomma nord for Koppang. Dammen ligger vest for Rokkdalsfjellet, tett inntil skogsbilvei, ca 12 km fra riksvei 30 ved Fiskvik. Den er ca 10 m lang og ca tre m bred. Dammen har to takoverbygde tømmerkister på hver side av elven, med åpning i midtpartiet, som er regulerbart.

fiskvik290910hmn51
Fiskvikrokkdammen. Foto: Helena Nynäs, NVE.

Dammen ble satt opp i 1858. Under takene ble fløtningsutstyr, bl.a. nåler som ble brukt til regulering, lagret. Bru over dammen sikret gode arbeidsforhold når dammen skulle ”settes”. Det ligger en tømmerkoie på høyde øst for dammen. Dammen ble sist brukt til tømmerfløtning i 1919. Den ble restaurert i 1994, men har i dag lekkasjer, som gjør at den ikke kan ”settes” ved for eksempel demonstrasjon av funksjon og/ eller fløtning.

fiskvik290910hmn58
Foto: Helena Nynäs, NVE.

Vurdering

Dammen er en av få gjenværende og intakte tømmerkistedammer i landet. Taket, som er satt opp over de to tømmerkistene, er sjeldent. Dammen er en god representant for større tredammer brukt til tømmerfløtning i landets største skogfylke Hedmark. Dammen er i relativt god stand, til dels takket være taket, som inngikk i restaurering av dammen i 1994. Skogbrukets kulturminner og kulturmiljøer er et høyt prioritert tema i kulturminneplan for Hedmark fylke 2005. Dammen ble allerede i 1991 anført som fylkets høyest prioriterte tømmerkistedam (Fløtningsinnretninger i Hedmark 1991, s. 150). Den inngår i kommunedelplan for kulturminner i Rendalen, som er under utarbeidelse. Dammen vil kunne inngå som viktig element i fortellingen om skogbrukets regulering av vassdrag på Østlandet.

Kilder

Hedmark fylkeskommune & Fylkesmannen i Hedmark (1991): Fløtningsinnretninger i Hedmark. Prosjektrapport 1991

NVE (2003) Tømmerkister. Fakta-ark nr. 12/2003

Tronstad, Hulda (1994) ”Hedmarks eneste” Artikkel i Hamar Arbeiderblad 29.8.1994

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Hedmark fylkeskommune

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s