Ukens kulturminne

Haugsjå dam

Dammen ligger i Nidelva nord for Arendal. Den er en 18 meter høy og 160 meter lang massivdam i jordfuktig stampebetong fra 1913, og kledd med naturstein. Det er 19 luker i dammen; en bunnluke, fire reguleringsluker og 14 flomluker. Dammen gir et mektig inntrykk fra nedsiden. Formen domineres av damkroppens 11 seksjoner og av flomløpets form som en hoppbakke. Dammen hører til kraftverket Bøylefoss fra 1913.

1209 Bøylefoss inntaksdam ROS 24062003, II
Foto: Roar Sivertsgård, NVE.

Det er en av de eldste, og i forhold til produksjon den største, kraftstasjonen i Arendalsvassdraget. Bøylefoss er et av landets tidligste store elvekraftverk. Anlegget er tilknyttet historien om gründerne Ragnvald Blakstad og Sam Eyde, samt industrietableringen av Eydehavn i Arendal kommune. Som et bakgrunnsteppe til etableringen av industrien sto Sam Eydes ønske om å gjenskape og omforme jernverksindustrien i Arendalsdistriktet. Eydes prosjekter er kjent for å være helhetlig gjennomført, detaljert planlagt, og med stort fokus på arkitektur og utforming. Det er ukjent om arkitekt er brukt i utformingen av dam Haugsjå, men stasjonen er tegnet av Thorvald Astrup. Jernbane fra Arendal til Nelaug nordover, kalt Treungenbanen, ble ferdig i 1910. Ved dammen ligger Haugsjå jernbanestasjon, og herfra gikk det et sidespor helt frem til kraftstasjonen. Denne transportløsningen hadde stor betydning under byggeperioden. Dammen ligger to kilometer ovenfor kraftstasjonen. Til elvekraftverk å være er avstanden på to kilometer mellom dam og kraftstasjon lang. Fra dammen er det sprengt to tunneler som går ned til fordelingsbassenger. Derfra går fire rør ned til kraftstasjonen.

????????????????????????????????????
Foto: Unn Yilmaz, NVE.

Vurdering

Dammen representerer tidlig storstilt dambygging og er en viktig del av det kraftverkhistoriske miljøet Bøylefoss. Den inngår også i historien om en av de største industribyggerne i norsk historie, Sam Eyde. Kraftverket ble i 2006 utpekt som et bevaringsverdig kulturminne i prosjekt ”Kulturminner i norsk kraftproduksjon”, et samarbeidsprosjekt mellom NVE, Riksantikvaren og kraftbransjen. Ved de fleste andre elvekraftverk er dam og kraftstasjon mer konsentrert, men dam Haugsjå ligger to kilometer fra kraftstasjonen i ’ensom majestet’. Blant eldre dammer av typen massiv betongdam med forblending i stein og med så tallrike luker og seksjoner er dam Haugsjå unik. Disse forholdene gir samlet sett dammen stor verdi som teknisk-industrielt kulturminne.

1209 Bøylefoss inntaksdam ROS 24062003, I
Foto: Roar Sivertsgård, NVE.

Kilder

Dannevig, Birger (1960): Arendals Fossekompani. Arendal

Solem, Arne (red.) (1954): Norske kraftverker I. Teknisk Ukeblads Forlag

Stensby, Kjell Erik & Moe, Margrethe (2006): Kulturminner i norsk kraftproduksjon.

Oslo: Norges vassdrags- og energidirektorat, rapport nr 2/2006.

Lenker

Dammer som kulturminner

Les mer om kulturminner hos Aust-Agder fylkeskommune

Reklamer

Gi en tilbakemelding

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s